Đurđa Adlešić je predsjednička kandidatkinja HSLS-a

PREDSJEDNIČKU utrku prihvaćam da građanima ponudim građanskoliberalni svjetonazor koji je drugačiji od onoga što nude svi drugi predsjednički kandidati, a ne da bih spašavala stranku, izjavila je potpredsjednica HSLS-a Đurđa Adlešić, koju je ta stranka danas službeno predstavila kao kandidatkinju na predstojećim izborima za predsjednika Republike.

"Ušla sam u ring i spremna sam na udarce i vraćat ću ih ako ću na to biti prisiljena", rekla je Adlešić nakon što ju je danas jednoglasno podržalo Veliko vijeće HSLS-a.

Predsjednik HSLS-a Ivan Čehok rekao je da je Đurđa Adlešić iskusna političarka koja se dokazala na brojnim funkcijama, poput gradonačelničke koju uspješno obnaša u Bjelovaru, kao saborska zastupnica te kao bivša predsjednica saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost u čije dvije godine mandata nije bilo problema sa sigurnosnim službama.

Čehok ističe da Hrvatska treba predsjednicu koja će biti okrenuta "uvjetno rečeno mekšim temama", kao što su zdravstvo, egzistencijalna sigurnost, obrazovanje i znanost, te koja shvaća da joj zadaća nije samo samo piti kavu s građanima.

Sadašnji hrvatski predsjednik Stjepan Mesić nije, po Čehokovu mišljenju, u pet godina uspio uspostaviti efikasnu gospodarsku diplomaciju niti pokrenuti ijednu uspješnu inicijativu.

Đurđa Adlešić rođena je 1960. godine u Bjelovaru i suosnivačica je HSLS-a. Od 1995. godine saborska je zastupnica i članica nekoliko saborskih odbora i komisija. U svojem drugom mandatu, od 2000. godine, dvije je godine bila predsjednica Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Na devetom saboru HSLS-a izabrana je za potpredsjednicu stranke, a na lokalnim izborima 2001. za bjelovarsku gradonačelnicu.

Pročitajte više