Đurđa Adlešić posjetila Tajno žensko sklonište u Karlovcu

NAKON današnjeg posjeta Tajnom skloništu za zlostavljene žene i djecu u Karlovcu, koje djeluje pri udruzi Ženska grupa "Korak", dopredsjednica Hrvatskog sabora Đurđa Adlešić rekla je da tekuće financiranje skloništa u Hrvatskoj treba urediti tako da svaka žena kad ulazi u sklonište, potpiše ugovor o smještaju, koji se šalje nadležnom ministarstvu.

Glede podmirenja duga od 410.000 kuna za obnovu zgrade Đurđa Adlešić je obećala da će već sljedeći tjedan sa Ženskom grupom "Korak" pronaći rješenje, ali smatra da se u to mora uključiti i Županija i grad Karlovac, rekla je na tiskovnoj konferenciji.

Po njezinu mišljenju nedopustivo je da Karlovačka županija nije u proračunu za ovu godinu unatoč pravodobnu zahtjevu izdvojila ni kune za redovit rad Skloništa. Kako kaže, osobno se uvjerila da su uvjeti u Skloništu skromni i da je uložen novac bio prijeko potreban da prostor ne bude vlažan i hladan, kao što je bio zimus te da se koliko-toliko uredi dnevni boravak za djecu.

Smatra da se financiranje udruga koje se bave žrtvama obiteljskog nasilja ne smije prepustiti "dobroj volji" odgovornih u županijama i gradovima, nego da izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi treba propisati da one budu prioritet.

O prijedlogu da novac po ugovorima za smještaj žena i djece sustavno refundiraju mjerodavna ministarstva Đurđa Aklešić je rekla da je to zamisao državnog tajnika Nine Žganeca te da će ona pomoći Ženskoj grupi "Korak" da se već sljedećih nekoliko dana ta zamisao provedbeno razradi i, ako je moguće, odmah počne primjenjivati.

Adlešić je javno pozvala predstavnike ministarstava da dođu u karlovačko Sklonište i sami se uvjere u skromne uvjete boravka te da iz raznih fondova i proračuna u državi, sa Županijom i gradom, omoguće njegov redovit rad.

(Hina) xvhor yvkn

Pročitajte više