Đuroković: Dunav prijeti Kopačkom ritu

DIREKTOR Hrvatskih voda u Osijeku Zoran Đuroković kazao je danas da je zbog neodržavanja međunarodnoga plovnog puta i vodograđevina na Dunavu u Osječkobaranjskoj županiji erodirao obalni pojas, negdje i do 50 metara.

Predstavnici Hrvatskih voda, Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka, Regionalnog fonda za razvoj, Osječko-baranjske županije, Vodogradnje i Osječke i Vukovarske kapetanije obišli su danas brodom rijeku Dunav na dijelu od Batine do Aljmaša te Dravu od ušća do Osijeka kako bi ocijenili stanje vodnog gospodarstva na tim rijekama.

Po riječima Zorana Đurokovića Dunav se na jednom dijelu "približio" Kopačkom ritu na pet do sedam metara i velika je opasnost da ga za neko vrijeme poplavi, ako se to ne popravi. U ovome trenutku nitko ne može procijeniti kakve bi bile posljedice takve poplave za ekološki sustav i regulaciju rijeke te, da bi se to spriječilo, valja brzo osigurati potreban novac.

Naravno, dodao je Đuroković, projekti su izrađeni, ali se Dunav, koji je erozijom odnio velik dio obalnog pojasa, mora regulirati i na hrvatskoj i srbijanskoj strani. Na desnoj obali Dunava oko 1405. kilometra, preko puta Apatina, nastao je prud u sredini korita rijeke što otežava plovidbu. Đuroković je naglasio kako se prvi put nakon 20 godina obavljaju pripreme za saniranje Dunava na desnoj obali te još nekih dionica.

Župan Krešimir Bubalo rekao je kako valja sve ustanove uključiti u pripremu za "kandidiranje za predpristupne fondove EU-a jer bi mogao biti ugrožen međunarodni plovni put", ali i "veliko nacionalno bogatstvo kakvo je Kopački rit ako se ne utvrdi dunavski obalni pojas". Upravo je Kopački rit u svijetu poznat po svojem ekosustavu i "mi ga u Županiji, ali i u državi, moramo očuvati", dodao je.

Za današnje vožnje Dunavom od Batine do Aljmaša te od ušća Drave do Osijeka istaknuto je da treba izgraditi pristaništa u Batini, Aljmašu i Osijeku.

Pročitajte više