DO 2050. SVJETSKI DOHODAK 135 TISUĆA MILIJARDI DOLARA

Do 2050. godine svjetski dohodak će dosegnuti više od 135 tisuća milijardi dolara u odnosu na sadašnjih 35 tisuća milijardi, a stanovništvo u svijetu će porasti na 9 milijardi sa sadašnjih 6 milijardi, objavljeno je u novoj knjizi Svjetske banke.

Knjiga "Odgovoran rast za novi milenij: integracija društva, ekologije i gospodarstva" tvrdi da bi 2050. moglo biti vrijeme do kojega bi se svijet mogao osloboditi siromaštva, ali isto tako da bi to moglo biti vrijeme globalne nesigurnosti, socijalnih nereda i zagađenja okoliša.

"To će ovisiti o odlukama i prioritetima koje donosimo danas", kaže predsjednik Svjetske banke James Wolfensohn dodajući da se nova era prosvijećene politike mora temeljiti na ubrzavanju gospodarskog rasta posebice u zemljama u razvoju, ali na ekološki i socijalno odgovoran način.

Knjiga kaže da će se porast stanovništva svijeta do 2050. sa sadašnjih 6 milijardi na 9 milijardi skoro u cijelosti ostvariti u gradovima zemalja u razvoju.

Predviđa se da će do tog doba 40 posto svjetskog dohotka biti ostvareno u zemljama niskog i srednjeg dohotka što je dvostruko veći udio nego danas.

Prosječni dohodak po stanovniku u današnjim zemljama u razvoju 2050. bi bio 6,300 dolara što se smatra dovoljnim za zadovoljenje njihovih osnovnih potreba.

Knjiga utvrđuje tri ključna izazova na putu odgovornog razvitka: borbu protiv siromaštva i socijalne nejednakosti, poboljšanje upravljanja u zemljama u razvoju te ulaganje u nove tehnologije posebice poljoprivredne te za liječenje zaraznih bolesti.

Knjiga upozorava da će snažan gospodarski razvitak podvrgnuti pritisku čovjekov okoliš te da će usklađivanje razvitka i očuvanje okoliša zahtijevati kolektivne svjetske akcije.

Posebice su važni voda i energija, kako za život ljudi tako i za gospodarski rast, a održiv razitak će tražiti poboljšano upravljanje ovim resursima.

Ekonomski savjetnik Svjetske banke Richard Newfarmer kaže da će globalizacija svjetske trgovine pružiti zemljama u razvoju izvanredne mogućnosti za ubrzavanje gospodarskog rasta i smanjenje siromaštva, ali da vlade u tim zemljama moraju ulagati u ljude i infrastrukturu te poboljšati investicijsku klimu.

On ukazuje na to da i razvijene zemlje trebaju pomoći smanjujući carine i subvencije i povećavajući izravnu pomoć zemljama koje zaostaju u procesu globalizacije.

(Hina) xsl ybs

Pročitajte više