Dobitnici godišnje nagrade Matice hrvatske

GODIŠNJU nagradu Matice hrvatske za književnost dobio je Miljenko Jergović, za najbolju knjigu eseja Krunoslav Pranjić, za znanost Nenad Cambi te tri izdavača za najbolje objavljeno djelo u ograncima Matice hrvatske "Časoslov opatice Čike", objavio je najnoviji "Vijenac", novine Matice hrvatske.

Godišnju nagradu Matice hrvatske za književnost i umjetnost "August Šenoa" dobio je književnik Miljenko Jergović za novelu "Buick Rivera" koju je lani objavio zagrebački nakladnik Durieux.

Matičinu nagradu "Antun Gustav Matoš" za najbolju knjigu eseja dobio je Krunoslav Pranjić za knjigu "O Krležinu stilu and koje o čem još", koju je objavila zagrebačka Naklada ArTresor.

Nagradu Matice hrvatske za znanost "Oton Kučera" dobio je Nenad Cambi za knjigu "Antika", koju je objavila Naklada "Ljevak" u suradnji s Institutom za povijest umjetnosti.

Za najbolje djelo u izdanju Matičinih ogranaka - nagradu "Ivan Kukuljević Sakcinski" - dobili su Hrvatski državni arhiv, Kršćanska sadašnjost i ogranak Matice hrvatske u Zadru, koji su objavili znanstvenu monografiju Marijana Grgića "Časoslov opatice Čike" i fototipsko izdanje "Časoslova opatice Čike", najstarijega poznatoga ženskog časoslova u kršćanskom svijetu, nastao u 11. stoljeću u Zadru u skriptoriju samostana Sv. Krševana, a čuva se u Oxfordu.

Nagrade će biti svečano uručene 30. lipnja u palači Matice hrvatske u Zagrebu.

Pročitajte više