Dobri gospodarski podaci potaknuli Wall Street

Foto: EPA

NA WALL Streetu su u srijedu cijene dionica porasle, nakon pada dan prije, jer su ulagače ohrabrili dobri gospodarski pokazatelji i jer se nadaju novom paketu poticajnih mjera.

Dow Jones ojačao je 329 bodova ili 1,20 posto, na 27.781 bod, dok je S&P 500 porastao 0,83 posto, na 3363 boda, a Nasdaq indeks 0,74 posto, na 11.167 bodova.

Rast tih indeksa potaknuli su solidni gospodarski pokazatelji.

Agencija za zapošljavanje ADP izvijestila je da je u rujnu u SAD-u u privatnom sektoru broj zaposlenih porastao za gotovo 750 tisuća, više nego što su analitičari očekivali.

Objavljeno je, također, da je prodaja postojećih kuća snažno porasla u kolovozu, što je podržalo teze da se potrošnja, a time i cijelo gospodarstvo nastavljaju oporavljati od koronakrize.

Pozitivno su na tržište utjecale i vijesti o nastavku pregovora između ministra financija Stevena Mnuchina i Nancy Pelosi, predsjednice Zastupničkog doma Kongresa, o novom paketu fiskalnih poticaja, vrijednom oko 2.200 milijardi dolara.

No burzovni su indeksi izgubili dio dobitaka nakon što je vođa većine u Senatu Mitch McConnell upozorio da su stajališta dvije strane o paketu poticaja i dalje vrlo udaljena.

Pročitajte više