Dočeci Nove godine uz vatromete, koncerte i...puno više policije

NOVU godinu najveći svjetski gradovi dočekat će veselo i bučno kao i obično, ali uz povećane mjere sigurnosti, osim Istanbula gdje su vlasti u strahu od terorističkih napada jednostavno otkazale sve javne proslave.

Treću godinu zaredom, Sjedinjene Države bit će zasigurno zemlja u kojoj će najavljene mjere sigurnosti, posljednjih dana dodatno pojačane, biti najstrože.

U američkim zračnim lukama bit će uvedene mjere koje su nekada bile rezervirane samo za vojne lokacije, dok će ostala osjetljiva mjesta biti pod 24-satnim nadzorom specijalnih policijskih postrojbi.

Osim New Yorka, američke vlasti smatraju da bi i drugi gradovi, poput Washingtona i Los Angelesa, mogli biti mete terorističke mreže Al-Qaide.

Između ostalog, odobrena su i privremena ograničenja zračnog prometa za charter letove i manje privatne zrakoplove iznad Las Vegasa, newyorškog Times Squarea i središta Chicaga.

Sličnu mjeru odobrile su i talijanske vlasti za nebo iznad Rima koje će do 6. siječnja biti zatvoreno za male zrakoplove.

U Jeruzalemu, prema pisanju lista Maariva, izraelske snage sigurnosti upozorene su na mogućnost velikog terorističkog napada u povodu novogodišnjih proslava. Izraelska policija priprema se na nekoliko mogućih scenarija koji uključuju napade iz zraka i vode i istodobne samoubilačke bombaške napade.

Mjere sigurnosti pojačane su i u Iraku. Samo u Bagdadu za sigurnost će se brinuti oko 12.000 policajaca.

Europa će Staru godinu ispratiti bučno i veselo kao i svake godine, no također uz povećane mjere sigurnosti. Na povećanu opasnost od terorističkih napada posljednjih je dana podsjetio niz incidenata - prijetnja bombom u Italiji, slanje paketa-bombi i sumnjivih pisama europskim institucijama i prijetnja napadom na vojnu bolnicu u Hamburgu.

Vatromet u Londonu trebao bi okupiti 60.000 ljudi, dok ih se u Varšavi očekuje oko 40.000. U Berlinu, Varšavi, Sofiji i Zagrebu planirani su koncerti na otvorenom, doček na otvorenom organizira i Bruxelles, a Atena planira multimedijalni show.

Pročitajte više