dodatak I. temeljnog kolektivnog ugovora za javne službenike u primjeni

Hrvatska Vlada izvijestila je da su danas ispunjeni uvjeti za primjenu Dodatka I. Temeljnom kolektivnom ugovoru pošto ga je potpisao predsjednik Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi Ferdo Boban.

Dodatak I. Temeljnom kolektivnom ugovoru za javne službenike i namještenike potpisali su 19. prosinca prošle godine potpredsjednik Vlade Goran Granić u ime Vlade i predstavnici Hrvatskoga strukovnog sindikata medicinskih sestara - medicinskih tehničara, Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, Samostalnog sindikata radnika u djelatnosti zdravstva, mirovinsko-invalidskog osiguranja i socijalne zaštite Hrvatske i Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske.

Pregovarački odbori Vlade i sindikata javnih služba uskladili su pojedine odredbe Temeljnoga kolektivnog ugovora za javne službenike i namještenike i regulirane Dodatkom I. Temeljnom kolektivnom ugovoru, stoji u Vladinu priopćenju.

Odredbe se odnose na računanje neprekinuta radnog staža u javnim službama bez obzira na promjenu poslodavca, zatim na visinu naknade za rad u turnusima, odnosno precizno određenje rada u turnusima i smjenskog rada, te povišenje osnovne plaće zaposlenih u javnim službama sa znanstvenim stupnjem magistra odnosno doktora znanosti.

Njima je regulirano ostvarivanje prava na određene oblike pomoći u slučaju bolovanja i nastanka teške invalidnosti, a jasno je regulirano i ostvarivanje prava na naknadu troškova za prijevoz na posao i s posla te način usklađivanja plaća u idućem razdoblju u javnim službama, navodi se u Vladinu priopćenju.

Pročitajte više