Dodijeljena Nobelova nagrada za medicinu

INSTITUT Karolinska iz Stockholma je objavio kako su ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za medicinu njemački znanstvenik Harald zur Hausen i njegovi francuski kolege Françoise Barre-Sinoussi i Luc Montagnier.

Nagrada u iznosu od 10 milijuna švedskih kruna (1,4 milijuna dolara) dodijeljena je njemačkom znanstveniku za otkriće da je ljudski papiloma virus (HPV) uzročnik raka grlića materice, dok je francuskim znanstvenicima odato priznanje za otkriće virusa HIV, odnosno uzročnika AIDS-a, priopćio  je švedski Institut.

Zur Hausenovo otkriće je dovelo je do razvoja cjepiva za rak grlića materice, navodi se u priopćenju. 72-godišnji Zur Hausen je radio kao profesor, a bio je predsjednik i znanstveni direktor Centra za istraživanje raka u Heidelbergu do odlaska u penziju.

Barre-Sinoussi je rođena 1947. godine, ima doktorat iz virusologije i nalazi se na čelu Odjela za regulaciju retrovirusnih infekcija u Pasteurovom institutu u Parizu.

Montagnier je rođen 1932. godine, a umirovljen je kao profesor i direktor Svjetske zaklade istraživanje AIDS-a.

Barre-Sinoussi i Montagnier su poznati još otkada su 1980-ih sa svojim američkim kolegom dr. Robertom Gallom vodili spor oko toga čiji je znanstveni tim otkrio virus HIV-a. U TV-filmu "A glazba i dalje svira", posvećenom tim događajima, tumačili su ih Nathalie Baye i Patrick Bauchau.

Nagrada za fiziologiju i medicinu je tradicionalno prva Nobelova nagrada koja se dodjeljuje svake godine. Te nagrade, koje je ustanovio švedski industrijalac i pronalazač dinamita Alfred Nobel, dodjeljuju se od 1901. godine.

Svečana dodjela nagrada bit će održana 10. prosinca u Stockholmu i Oslu.

R.R.

Foto: AFP

Pročitajte više