Dodijeljene godišnje nagrade "Erato" za najljepšu lirsku pjesmu

Nagrade "Erato" za najljepšu lirsku pjesmu u 2004. dodijeljene su na večerašnjoj svečanosti u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu.

Riječ je o nagradi koju od ove godine po prvi puta dodijeljuje Međunarodni institut za književnost kao član UNESCO-a pri Uredu za poeziju.

Natječaj ERATO otvoren u ožujku ove godine obuhvatio je cjelokupnu dobnu strukturu građanstva, od učenika osnovne škole do umirovljenika, proveden je kako u Hrvatskoj tako i među hrvatskim iseljenicima u dijaspori, a pristiglo je 8500 pjesničkih uradaka.

Natječaj, a tako i večerašnje nagrade podijeljeni su u tri kategorije: ERATO (za studente i odrasle svih životnih dobi), ERATO Teen (za učenike srednjih škola), te ERATO Junior (za učenike osnovnih škola od 5. do 8. razreda).

Pobjednici ovogodišnjeg natječaja u kategoriji ERATO su Sanja Rajković - Unković iz Zagreba, Damir Janković iz Darde i Dragica Torić - Drenovac iz Rijeke.

U kategoriji ERATO Teen pobjednici su Mura Dominko iz Gimnazije u Čakovcu, Andrea Marković iz Gimnazije Ivana Zakmardije Dijankovečkoga iz Križevaca i Borkica Jugović iz Gimnazije u Bolu.

U kategoriji ERATO Junior pobjednici su Marijana Ćirić iz Osnovne škole (OŠ) "Vijenac" iz Osijeka, Mario Ercegović iz OŠ "Mladost" iz Zagreba, te Jana Gizdavčić iz OŠ "Manuš" iz Splita.

Nagrade se sastoje od sedmodnevnog ljetovanja za tri osobe u šibenskoj Rogoznici, računala, zbirke pjesama s najuspjelijim radovima s natječaja + CD s recitacijama pobjedničkih pjesama, kao i knjiga izdavačke kuće "Algoritam".

Večerašnja svečanost obogaćena je i dodjelom priznanja za životno djelo Slavku Mihaliću i Dragutinu Tadijanoviću.

Literarni natječaj "ERATO" dobio je naziv po muzi Erato, jednoj od devet muza iz grčke mitologije.

Ime joj potječe od grčke riječi eros što znači ljubav pa je mnogi poistovjećuju s ljubavnom poezijom.

Cijeli projekt "ERATO" podržali su uprava muzeja "Mimara", NSK, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Ministarstvo kulture, hrvatska Katolička crkva, te hrvatske katoličke misije u inozemstvu.

(Hina)xsdju yvkn

Pročitajte više