Dodijeljene nagrade američke udruge scenarista

AMERIČKA udruga scenarista dodijelila je proteklog vikenda nagradu za originalan scenarij dokumentarcu ´Bowling for Columbine´ Michaela Moorea, a za najbolju scenarističku adaptaciju Davidu Hareu za film ´Sati´.

Moore je pobijedio sa scenarijem za film kojim kritizira poplavu oružja u Americi. To je prvi put da je Američka udruga scenarista nekom dokumentarcu dodijelila nagradu za originalan scenarij.

Nagrada scenaristu filma ´Sati´ još jedan je poticaj tom filmu za skorašnje Oscare koji će biti dodijeljeni 23. ožujka.

Mnogi članovi Američke udruge scenarista, koja okuplja američke filmske i televizijske pisce, sudjeluju i u glasovanju za najbolje scenarije za Oscare.

Prošle godine oba najveća pobjednika s njihove dodjele - ´Gosford Park´ za originalan scenarij (Julian Fellowes) i ´Genijalan um´ za adaptaciju (Akiva Goldman) dobili su i Oscare u tim kategorijama.

´Bowling for Columbine´, ujedno i prvi cjelovečernji dokumentarac nominiran za nagrade Udruge scenarista, nominiran je i za najbolji dokumentarac na Oscarima.

Film ´Sati´ o tri žene koje povezuje roman Virginije Woolf ´Gospođa Dalloway´, također je u utrci za Oscara, ali za najbolji film. Glumice iz tog filma Nicole Kidman i Juliane Moore nominirane su za najbolju glavnu, odnosno sporednu žensku ulogu.

Britanski dramatičar David Hare, najbolje znan po djelima koje ispituju moralna i emocionalna pitanja, bio je na Berlinskom filmskom festivalu 1985. hvaljen za režiju i scenarij filma ´Weatherby´, priču o učiteljici (Vanessa Redgrave) koja svjedoči samoubojstvu studenta.

Njegov scenarij za ´Sate´ pobijedio je scenarije filmova ´Chicago´, ´Adaptacija´, ´About Schmidt´ i ´Sve zbog jednog dječaka´.

Michael Moore privukao je pozornost javnosti napadima na pohlepu korporacija te svojim prvim filmom ´RogerandMe´. Trenutno je vrlo usješan s besteslerom ´Stupid White Men... and Other Sorry Excuses for the State of the Nation´.

Njegov film na dodjeli je nadmašio filmove ´Moje grčko vjenčanje´, ´Daleko od raja´, ´Bande New Yorka´ i ´Antwone Fisher´.

Pročitajte više