DODIJELJENE NAGRADE NA 57. CANNESKOM FILMSKOM FESTIVALU

Zlatnu palmu na 57. canneskom filmskom festivalu dobio je Amerikanac Michael Moore za dokumentarac "Fahrenheit 9/11", pamflet protiv Busha, a nagradu je posvetio "djeci u Americi i u Iraku i svima na svijetu koji trpe zbog postupaka" Sjedinjenih Država.

Moore koji je bio "jako iznenađen" zbog nagrade koju je primio uz bučan pljesak publike, rekao je da će to međunarodno priznanje omogućiti njegovu filmu da se prikazuje u SAD-u, a "američkom narodu da ga vidi".

"Fahrenheit 9/11" prvi je dokumentarni film koji je dobio tu uglednu nagradu nakon 1956., kad je dodijeljena filmu "Tihi svijet" Jacquesa Cousteaua i Louisa Mallea.

Veliku nagradu žirija dobio je film Parka Chan-wooka iz Južne Koreje "Old Boy".

Nagradu za glavnu žensku ulogu dobila je Maggie Cheung za "Clean" (Francuska), a za glavnu mušku ulogu Yagira Yuuya za "Nobody Knows" (Japan).

Nagrada za režiju dodijeljena je Toniju Gatlifu za "Exils" (Francuska), a za scenarij Agnes Jaoui i Jean-Pierreu Bacriju za "Comme une image" (Francuska).

Nagradu žirija dobila je glumica Irma P. Hall (SAD) i film "Maladie tropicale" Apichatponga Weerasethakula (Tajland).

Zlatnu palmu za kratkometražni film dobio je "Trafic" Catalina Mitulescua (Rumunjska), a nagradu žirija za kratkometražni film "Flatlife" Jonasa Geirnaerta (Belgija). Zlatnu kameru dobio je "Mon tresor" Kerena Yedayaja (Izrael).

(Hina) xvrad ydgk

Pročitajte više