dodijeljene nagrade pobjednicima "frankofonije"

Nagrade hrvatskim pobjednicima natjecanja organiziranog povodom Međunarodnog dana frankofonije dodijeljene su večeras u zagrebačkoj Medijateci. L

Riječ je o natjecanju organiziranom u četiri kategorije: "Frankofonski internet", "Idemo u Francusku 2003.", "Deset riječi frankofonije", te "Pitanja za šampiona".

Po riječima asistentice atašea za jezičnu suradnju pri francuskom Veleposlanstvu u Zagrebu Sanji Hoić, natjecanje je u Parizu održano na sam Dan frankofonije, 20. ožujka, a dodjeljuju se tek sada jer je članovima Ocjenjivačkog suda za neke od kategorija trebalo vremena da pregledaju sve radove i da se odluče koje će predstavnike iz pojedinih zemalja nagraditi.

Od hrvatskih predstavnika u kategoriji "Frankofonski internet", na temu sporta i moralnih vrijednosti, nagrađena je Zagrepčanka Sonja Kostadinović, povratnom avionskom kartom za Pariz. U kategoriji "Idemo u Francusku", na istu temu, najbolja je bila Ana Urbić iz Zagreba koja je nagrađena praćenjem hrvatske atletske delegacije na Svjetskom atletskom prvenstvu koje će se u Parizu održati od 21. do 31. kolovoza ove godine.

U kategoriji "Deset riječi frankofonije", kompletima knjiga nagrađeni su studenti iz Zagreba: Jelena Mršić, Boris Petrović i Nataša Bodrožić. Oni su morali napisati tekst od dvadeset redaka upotrebljavajući deset zadanih riječi. Ove je godine ta kategorija bila posvećena djelu velikog francuskog pisca Raymonda Queneaua. Knjige je nagrađenima uručio ataše za jezičnu suradnju pri Francuskom veleposlanstvu u Zagrebu Eric Playout.

"Pitanja za šampiona" kategorija je koja omogućila četvorima frankofonim Hrvatima da sudjeluju u Francuskoj na međunarodnom izdanju toga kviza koji emitira televizijska postaja "France 3". Tako su od 10. do 17. svibnja na kvizu spomenute televizijske postaje Hrvatsku predstavljali Damir Boraska, Renata Hranjec i Sandra Prlenda Perkovac svi iz Zagreba i Željka Crnković iz Bjelovara.

U Hrvatskoj se Dan frankofonije, kako je podsjetila Hoić, obilježava već treću godinu za redom, dok se po riječima Erica Playouta u Francuskoj ta manifestacija obilježava od 1970. i na njoj sudjeluje više od pedeset država (zemlje francuskog govornog područja ili zemlje koje rade na promociji francuskog jezika).

(Hina) sdju jn

Pročitajte više