Dodik: Nađite mi jednog Srebreničana ubijenog u Srebrenici

Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik govorio je na 13. sjednici Narodne skupštine tog entiteta u BiH. U prvom obraćanju Dodik se fokusirao na "Zaključni izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine", piše Avaz.

"Mislimo da početna definicija genocida apsolutno nije ispunjena ni u dijelovima. O tome govore relevantni stručnjaci koji se bave time", kazao je Dodik.

Dodik je replicirao na izjave zastupnika NSRS-a Ramiza Salkića koji je pozvao na prihvaćanje međunarodnih sudova.

"Možete li mi naći ijednog Srebreničana koji je stradao u Srebrenici?"

Dodik je poručio da ne zna gdje je bio 1991. te je nastavio govoriti o Srebrenici, ponovno negirajući genocid. Kazao je da su osuđeni svi koji su bili traženi.

"Da ste imalo objektivni, i vi biste osudili svoje zločince. Srpski narod odbacuje sve bitange koji su počinili ratne zločine. Ali vi želite da presudite kompletno rukovodstvo, vojno i političko, Republike Srpske", rekao je Dodik koji je potom počeo licitirati brojem ubijenih Srebreničana uz negiranje međunarodno utvrđene činjenice.

"Možete li mi naći ijednog Srebreničana koji je stradao u samoj Srebrenici? Stradali su vojnici koji su se probijali, to je vojnički posao. Naravno, bilo je i civila koji su bili tu s njima pa su i oni stradali. Nesumnjivo, bilo je tu i zločina sa srpske strane. Ja sve one koji su počinili zločine odbacujem. Oni nama ne trebaju. Ali ono što vi radite jest da želite etiketirati kompletan jedan narod. To također odbacujem", kazao je Dodik.

"Više Srba je ubijeno u Sarajevu nego Bošnjaka u Srebrenici"

Dodik je nakon toga ponovio tvrdnju da je "više Srba ubijeno u Sarajevu nego Bošnjaka u Srebrenici" te je počeo priču o stradanjima Srba u Drugom svjetskom ratu. Za Bošnjake je u jednom trenutku rekao da su bili pripadnici ustaša, piše Avaz.

"Vi nemate nijedno stratište iz Drugog svjetskog rata jer ste vi ti koji su ubijali. Vaše najveće stratište je u Bleiburgu, tako je i vaš imam rekao jednom prilikom, da je tu 50.000 Bošnjaka ostavilo kosti", zaključak je Milorada Dodika.

Pročitajte više