Dodik opet postavio srpsku zastavu u zgradu predsjedništva BiH

Screenshot: Alternativna TV

ISPRED ureda predsjedatelja Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, u sjedištu državnog vrha u Sarajevu, danas je ponovno postavljena zastava Republike Srpske koja je s istog mjesta uklonjena prošlog petka, čime se nastavila svojevrsna politička "sapunica" započeta odmah nakon inauguracije novog sastava Predsjedništva BiH, izabranog u listopadu na razdoblje od četiri godine.

Dodik nije došao na posao u Sarajevo, gdje je ionako danas neradni dan zbog obilježavanja Dana državnosti, koji pak aktualni predsjedatelj Predsjedništva BiH ne priznaje, a zastavu RS-a u hodnik ispred ulaza u njegov ured postavili su njegovi suradnici.

Potvrdio je to medijima Dodikov savjetnik za ustavno-pravna pitanja Dragoljub Reljić, no nije objasnio što je zakonska osnova za takav postupak.

Dodik: Zastava RS-a će biti gdje god ja budem

Poslovnik o radu Predsjedništva BiH, kao i zakon o zastavi BiH, preciziraju kako se u zajedničkim prostorima u kojima je sjedište državne vlasti postavljaju samo zastave države, a Dodik je prošlog tjedna samovoljno odučio postaviti i zastavu entiteta tijekom primanja vjerodajnica novog veleposlanika Srbije.

Zastava je potom iz svečanog salona premještena u hodnik ispred njegova ureda, no nakon zahtjeva iz ureda bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, uklonjena je s tog mjesta.

Džaferović je najavio kako će zbog kršenja odredbi zakona o zastavi biti prijavljeni Dodik i njegovi suradnici, koji su postavljali entitetsku zastavu ondje gdje joj nije mjesto.

Dodik je na to uzvratio kako će zastava RS-a biti "gdje god on bude" te kako će na tome odlučno inzistirati.

Dosadašnji članovi Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda su zastavu RS-a držali u svojim uredima i od toga nitko nije pravio problem.

Bivši hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović u svom je uredu postavio zastavu hrvatskog naroda, dok je u uredu bošnjačkog člana bila i ostala istaknuta zastava bivše Republike BiH s ljiljanima.

Pročitajte više