Dodjeljene nagrade Jutarnjeg lista za najbolju prozu i publicistiku

Nagrada Jutarnjeg lista za najbolje prozno djelo u prošloj godini svečano je dodijeljena je večeras Borisu Dežuloviću za knjigu "Christkind" u nakladi Durieuxa, a za najbolje publicistiko djelo Darku Hudelistu, za "Biografiju prvog hrvatskog predsjednika" u izdanju Profil Internationala. L

Nagradu za najbolje publicističko djelo Jutarnji list je uveo ove godine, a nagrada za najbolju prozu dodjeljuje se peti put. Dobitnicima su uručene na svečanosti u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Nagrade se sastoje od staklene statue akademskog kipara Danijela Kovača i novčanog dijela u iznosu od 50.000 kuna.

Za najbolju prozu u uži izbor osim nagrađenih prema odluci žirija ušla su i djela "Osmi povjerenik" Renata Baretića, "Šumski duh" Gorana Samardžića, "Krv i poljupci" Milorada Stojevića i "Ministarstvo boli" Dubravke Ugrešić.

Što se tiče publicističkih djela, osim nagrađenog, ocjenjivački sud odabrao je u uži izbor i "Pismo iz diletantije" Zvonimira Berkovića, "Goli blagdani" Inoslava Beškera, "Židovi u Zagrebu" Ive Goldsteina i Andree Zlatar "Tekst, tijelo, trauma".

Predsjednik Uprave Europapress Holdinga Nino Pavić izrazio je zadovoljstvo što Jutarnji list od ove godine dodjeluje nagradu i za najbolje publicističko djelo, a nazočne je izvijestio da je u proteklih godinu dana Jutarnji list objavio stotinjak naslova knjiga u 9 milijuna primjeraka.

U toku večerašnjih nominacija priloge o nominiranim proznim autorima i publicistima u filmskom video zapisu priredio je Dražen Ilinčić.

(Hina) xatod yjn

Pročitajte više