Imenovana nova vlada u Italiji, ovo su ministri koje je Meloni izabrala

Foto: EPA

GIORGIA MELONI dobila je mandat za predsjedanje talijanskom vladom. 

Meloni, čelnica nacionalističke stranke Braća Italije, predvodila je savez konzervativnih stranaka do pobjede na izborima 25. rujna i preuzet će vođenje najdesnije orijentirane vlade u zemlji od Drugog svjetskog rata.

"Giorgia Meloni prihvatila je mandat i predstavila svoj popis ministara", rekao je predsjednički dužnosnik Ugo Zampetti novinarima nakon što se Meloni konzultirala s predsjednikom Sergiom Mattarellom u njegovoj palači Quirinale.

Meloni je već izabrala ministre, piše Repubblica. Nova vlada će prisegnuti sutra u 10 sati. 

Nova ministarstva i ministri

Talijanski mediji pišu da je glavna novost novi naziv Ministarstva ekološke tranzicije. Navode da ono zapravo više ne postoji i da Italija sada ima  Ministarstvo okoliša i energetske sigurnosti i vodit će ga Paolo Zangrillo, bivši menadžer Acee i senator stranke Forze Italia. 

Ukupno su Braća Italije dobila devet ministarstava, a Liga i Naprijed Italija po pet ministarstava. Nestranačke osobe upravljat će s pet ministarstava.

Ministarstvo gospodarskog razvoja također mijenja naziv te će se zvati Ministarstvo za poduzeća i proizvedeno u Italiji. Također, postojat će Ministarstvo za obitelj, natalitet i jednake mogućnosti te Ministarstvo za osobe s invaliditetom.

Antonio Tajani iz stranke Forza Italia je potpredsjednik vlade te ministar vanjskih poslova, a drugi potpredsjednik vlade je Matteo Salvini iz Lige za Salvinija te će obnašati dužnost ministra infrastrukture. Ovo je popis novih ministara i ministrica:

Ministarstvo infrastrukture: Matteo Salvini

Ministarstvo vanjskih poslova: Antonio Tajani

Ministarstvo gospodarstva: Giancarlo Giorgetti

Ministarstvo zaštite okoliša i energetske sigurnosti: Paolo Zangrillo

Ministarstvo obrane: Guido Crosetto

Ministarstvo javne uprave: Gilberto Pichetto Fratin

Ministarstvo poduzetništva i za proizvedeno u Italiji: Adolfo Urso

Ministarstvo unutarnjih poslova: Matteo Piantedosi

Ministarstvo pravosuđa: Carlo Nordio

Ministarstvo rada: Marina Calderone

Ministarstvo sveučilišta i istraživanja: Annamaria Bernini

Ministarstvo zdravlja: Orazio Schillaci.

Pročitajte više