Dogovoreni detalji: Mercator preuzima Getro

SVE JE izglednije preuzimanje Getroa od strane slovenskog Mercatora, a čini se kako su posljednji detalji dogovoreni proteklog vikenda i to na sastanku uprave Getroa i Mercatora. Kako doznaje Index navodno bi potpisivanje ugovora trebalo uslijediti ovog tjedna, a za sada se kriju detalji cijelog posla. U Getrou nam nisu htjeli ni opovrgnuti ni potvrditi informaciju. Naime, iz Zagrebačke banke, koja je savjetnik trgovačkog lanca Getro, odgovorili su nam kako će javnost o svemu biti obaviještena sljedećih dana.

Getro: "Sve će se znati na vrijeme"

"Kao savjetnik dioničkog društva Getro, Zagrebačka banka u ovom trenutku može samo odgovoriti da će o svim konačnim ishodima vezanim uz proces razmatranja strateških opcija poduzetih od strane tvrtke Getro, javnost biti pravodobno obaviještena", glasi vrlo služben odgovor iz Zagrebačke banke.

Odgovor Zagrebačke banke se razlikuje od onog kojeg smo dobili prije gotovo dva mjeseca kada smo im poslali upit pregovara li se s Mercatorom o prodaji Getroa. Tada su odlučno opovrgnuli informaciju koju je objavio Index o pregovorima, no čini se da smo tada bili u pravu, a posao je danas pred realizacijom.

Mercator ne krije da bi preuzeo Getro

Vlasnik Getroa Vjekoslav Gucić već duže vrijeme pregovara s mnogim trgovačkim kućama o prodaji svog lanca, a navodno je izlicitirao cijenu od 100 milijuna eura što su mnogi ocijenili kao izuzetno visoku s obzirom na krizu. Prema posljednjim neslužbenim informacijama Mercator će preuzeti biznis, robu, zaposlene i skladišta, dok bi Gucić zadržao nekretnine za sebe, no više će se znati sljedećih dana.

Za razliku od Getroa, Mercator ne taji pregovore s Getroom.

Sumnje u posao

S druge pak strane u dijelu menadžmenta Getroa raste sumnja u ovakav posao, odnosno u pravi razlog prodaje, jer poslovno gledajući razlozi za ovu kupnju nisu u potpunosti jasni zbog činjenice da se radi o dva lanca potpuno različitog poslovnog koncepta. Isto tako u većini slučajeva trgovački objekti ova dva lanca nalaze se u neposrednoj blizini.

Isto tako sumnju budi i činjenica kako je prije manje od godinu dana Hrvoje Štorga imenovan novim predsjednikom Uprave Mercatora Hrvatske, koji je došao s mjesta potpredsjednika Uprave trgovačkog lanca Getro.

Pročitajte više