Dogradonačelnik Dubrovnika zbog greške suda oslobođen optužbi za nasilje i pucnjavu

SREĆKO KLJUNAK, kojeg je Općinski sud u Dubrovniku zbog ugrožavanja života i imovine nepravomoćnom presudom osudio na 12 mjeseci zatvora, odlukom Županijskog suda oslobođen je svih optužbi, a sve zbog greške suda.

Zamjeniku dubrovačke gradonačelnice Dubravke Šuice uvažena je žalba na presudu kojom je dobio kaznu zatvora od 12 mjeseci s rokom kušnje od dvije godine, te je odbačena optužba za kaznena djela sprečavanja službene osobe u obavljanju službene dužnosti i dovođenja u opasnost života i imovine.

U obrazloženju suda, kako prenosi Jutarnji list, stoji da je da su djela koja su se Kljunku stavljala na teret odbačena 12. ožujka 2002. Kako se nitko nije žalio na rješenje, ono je 26. ožujka postalo pravomoćno. Tako je Općinski sud osudivši Kljunka uvjetno, načinio povredu Zakona o kaznenom postupku budući da je "sudio već presuđenoj stvari“.

Incident u kojem je Kljunak sudjelovao 8. srpnja 1995. godine doživio je tri sudske kvalifikacije – od pokušaja ubojstva, preko nasilničkog ponašanja, do dovođenja u opasnost života i imovine. Kljunak je tada kao pripadnik 3. bojne 163. brigade HV-a zajedno s trojicom suboraca napao poduzetnika Boža Vragolova.

Nakon kraćeg naguravanja na ulici, Vragolov je utrčao u desetak metara udaljenu policijsku stanicu nadajući se zaštiti, no, četvorka je došla za njim te je prema dežurnom policajcu Đuri Vodopiću Kljunak uperio pištolj i zaprijetio riječima: "Odmakni se, što ćeš ti tu? Sve ću vas pobiti, postrojiti."

Nakon toga su policajci nijemo promatrali četvorku kako tuče Vragolova, koji je uspio pobjeći skočivši kroz prozor. Uspjevši pretrčati cestu Vragolov je ušao u svoju kuću koja se nalazila preko puta. Tamo je bila nekolicina djevojčica, jer je jedna njegova, tada maloljetna kćer, slavila rođendan, a Kljunak je sa suborcima uletio za Vragolovim te su ga nastavili tući, a u jednom je trenutku ispalio metak u smjeru dubrovačkog poduzetnika. Metak je promašio Vragolova, ali je prošao svega 5 centimetara od njegove supruge Marine. Nakon svega četvorka je napustila kuću.

Dva dana nakon događaja policijska postaja u Cavtatu je podnijela kaznenu prijavu Vojnom državnom odvjetništvu u Splitu. Kljunka se teretilo za pokušaj ubojstva i "postrojavanje“ policije, tj. sprečavanje službene osobe u obavljanju dužnosti.

1998. godina, kada je Kljunak bio saborski zastupnik, općinska državna odvjetnica Katija Kristović podnosi optužni prijedlog, spojivši sva tri djela pod nasilničko ponašanje. Slučaj je bio vrlo blizu zastare pa je sudac Zoran Čengija dva puta od Mandatno imunitetnog odbora tražio skidanje Kljunkova imuniteta, no tada ponovo dolazi do prekvalifikacije u "dovođenje u opasnost života i imovine".

Kljunak je sretan zbog ovakve presude, te tvrdi da bi dao ostavku da je presuda bila pravomoćna.

Pročitajte više