Dok mjesecima reži na poduzetnike, HDZ siromašnoj županiji jako digao cijenu vode

Foto: Foto: Slaven Branislav Babić, Emica Elvedji/PIXSELL

UZ DEMOGRAFSKU katastrofu, Vukovarsko-srijemsku županiju pogađaju i poskupljenja. Kao i u ostatku Hrvatske, i ovdje su brojna gradska poduzeća podigla cijene svojih usluga.

I dok je fokus HDZ-ovog ministra Davora Filipovića na poskupljenju vode u Zagrebu, njezina je cijena znatno podignuta i u Vukovarsko-srijemskoj županiji, što je podatak koji u javnosti HDZ-ovci ne spominju.

Uskok šuti o nesreći HDZ-ovog župana. On kaže da "rastačemo državu koju smo dobili uz božju pomoć"

Motiv spominjanja ove županije od strane političara uglavnom je u fokusu za vrijeme predizbornih kampanja ili u vrijeme državnih praznika s naglaskom na ratna razaranja i traumu koje je pretrpjela prije trideset godina. O drugim problemima rijetko se priča. 

>> Zašto Slavonija uporno bira vlastitu propast

Vukovarsko-srijemska županija je čvrsto uporište HDZ-a. Na njezinom je čelu župan Damir Dekanić, vjerni sljedbenik Andreja Plenkovića kojemu stranka i državne institucije već neko vrijeme čuvaju leđa pa se tako o detaljima već druge prometne nesreće u kojoj je sudjelovao ne izlazi u javnost. Čak i Uskok o ovoj temi šuti.  

>> Pijana vožnja pretvorila se u najveći misterij hrvatskog pravosuđa. DORH i USKOK šute

Priliku za skupljanje političkih bodova Dekanić i njegovi stranački kolege redovito koriste za vrijeme obilježavanja državnih praznika. Primjerice, u povodu Dana državnosti prošle godine podno spomenika na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata položila su cvijeće i upalila svijeće brojna izaslanstva, među kojima i Vukovarsko-srijemske županije te Grada Vukovara.  

Damir Dekanić/Foto: Davor Javorović/PIXSELL

"Nema bolje poruke od one koju smo čuli na svetoj misi, a to je poziv da gradimo Hrvatsku onakvu kakvu želimo - nemojmo je razgrađivati. Ovu smo našu Hrvatsku čekali stoljećima te smo je dobili uz božju pomoć i pomoć naših branitelja, a danas je pomalo rastačemo", poručio je HDZ-ov župan Damir Dekanić nakon polaganja vijenca i paljenja svijeća na Memorijalnom groblju. 

Županija koja ima najveću stopu iseljavanja u Europskoj uniji

Taj grad, kao i cijela županija u kojoj se nalazi, pretrpio je najveća razaranja tijekom Domovinskog rata, a puni oporavak nije vidljiv ni trideset godina nakon rata. To potvrđuje statistika koja ovu županiju redovito svrstava pri samo dno tablice BDP-a i ostalih čimbenika koji pokazuju ekonomsku razvijenost i demografski rast.

Podaci Eurostata o mjestima gdje se dogodila najveća depopulacija stanovništva od 2015. do 2020. godine pokazuju da Vukovarsko-srijemska županija ima najveću stopu iseljavanja stanovništva u Europskoj uniji, koja iznosi -2.5 posto godišnje.

Uz povoljni geografski smještaj koji predstavlja važno prometno čvorište, ova županija nekoć je imala razvijenu industriju, čija je većina danas zatvorena, a stanovništvo se masovno iseljava. Naime, porazni rezultati posljednjeg popisa stanovništva iz 2021. godine pokazali su da je Vukovarsko-srijemska županija najraseljenija županija u Hrvatskoj.

Najviše odlazi mladi ljudi

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u deset godina izgubila je najveći broj stanovnika u Hrvatskoj - njih gotovo 20 posto. Mahom se radi o mladim ljudima koji su zbog slabih financijskih mogućnosti i teškog pronalaska posla odlučili napustiti svoj rodni kraj. 

Sam Vukovar svakim popisom stanovništva bilježi pad, a koliko se ulaže u sam grad Vukovar govori i činjenica da je tek prošle godine u Vukovaru konačno obnovljena Osnovna škola Nikole Andrića, koja je oštećenja pretrpjela za vrijeme rata. Dakle, Ministarstvu je trebalo trideset godina da uredi ovu školu.   

Tom je prilikom objavljen i podatak koji kaže da su se samo prošle godine u Vukovarsko-srijemskoj županiji zatvorile čak tri osnovne škole te da je upisano oko 400 učenika manje. Taj podatak ne čudi ako se pogleda statistika koju je Eurostat objavio početkom ove godine.  

Vukovarsko-srijemska županija uspoređena s državom Surinam

Poznata je činjenica da među hrvatskim županijama postoje velike nejednakosti, a kako bi što slikovitije prikazao te razlike, ekonomist Ivan Žilić nedavno je objavio međunarodne parnjake hrvatskih županija.

Njegova analiza pokazuje koja država u svijetu ima najsličniju vrijednost nekoj hrvatskoj županiji. Za svaku županiju u RH pronađene su zemlje (veće od 1000 četvornih kilometara) koje imaju najsličniji BDP po stanovniku. 

>> Najnerazvijeniji dijelovi Hrvatske su na razini Libanona, Zagreb na razini Slovenije

Tako je, prema BDP-u, parnjak Vukovarsko-srijemske županije država Surinam, smještena u Južnoj Americi. Radi se o najmanje nezavisnoj državi tog područja. 

Ministar Filipović vodi bitku protiv privatnika, dok javne tvrtke također povisuju cijene svojih usluga

Možda najveći pokazatelj (ne)mara za ovu županiju su poskupljenja koja su se intenzivirala za vrijeme ulaska Hrvatske u eurozonu. Tih je tjedana ministar Davor Filipović upućivao oštre kritike na račun svih poduzetnika u Hrvatskoj koji su prelaskom na euro podigli cijene svojih usluga.

Zbog toga je velik broj njih i kažnjen, a jedna od apsurdnijih situacija bio je pokušaj novčanog kažnjavanja frizerke koja je svoje usluge naplatila i zbog čega joj je prijetila kazna od čak tri tisuće eura.   

I dok se s jedne strane HDZ-ov ministar pokušava uloviti u koštac s poduzetnicima ne bi li utjecao na smanjenje cijena njihovih usluga, s druge strane deseci javnih tvrtki povisuju cijene svojih usluga, od kojih su najčešća poskupljenja parkirnih mjesta, odvoza otpada te vode.

U Vinkovcima vlada HDZ. Voda poskupjela za 30, ponegdje i do 50% 

Izuzetak nije ni Vukovarsko-srijemska županija, koju su početkom ove godine također zadesila brojna poskupljenja. Jedno od najupečatljivijih je poskupljenje vode. Naime, početkom ove godine ona je u Vinkovcima, na čijem je čelu HDZ-ov Ivan Bosančić, postala skuplja za čak 30 posto.

Kao razlog poskupljenja, iz Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije navode rast troškova kao posljedicu povećanog opsega investicija posljednjih godina zbog potrebe za sve većom tehničkom modernizacijom sustava. 

U priopćenju iz Vodovoda naglašavaju da cijenu vode Vinkovački vodovod i kanalizacija nisu mijenjali od 2011. godine, a cijenu pročišćavanja od 2014., iako su svi troškovi koji utječu na njihovo formiranje u tom razdoblju znatno porasli.

No podaci na službenim stranicama Grada Vinkovaca iz 2019. godine govore suprotno.

"U Vinkovcima je nedavno Gradsko vijeće donijelo odluku o poskupljenju vode za dvije kune, s 14,8 na 16,8 kuna po prostornom metru i ta će razlika biti iskorištena upravo za sufinanciranje ovog projekta u dijelu kojega snose jedinice lokalne zajednice", piše na stranicama Grada.

Objava na Službenim stranicama Grada Vinkovci iz 2019./Screenshot

U Zagrebu poskupljenje vode ne može, drugdje može

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović prije deset dana je rekao da je odluka zagrebačkih gradskih vlasti o povećanju cijene vode nezakonita i da je to poskupljenje obustavljeno, a zagrebačke gradske vlasti pozvao je na povećanje odgovornosti te im pritom poručio da svaki problem ne rješavaju preko leđa građana.

"Nije lako ljudima platiti 15 posto veću cijenu, neka se malo zamisle, šta oni to rade u Gradu Zagrebu, misle li oni na naše građane?" kazao je ministar pritom zaboravljajući na drastična poskupljenja vode u jednoj od najslabije razvijenih županija u Hrvatskoj.  

Na poskupljenja vode u Vinkovcima reagirao je i tamošnji gradski vijećnik Goran Kajkić iz stranke Ključ Hrvatske. On tvrdi da kao korisnik nije dobio obavijest o poskupljenju vode niti je to poskupljenje bilo na javnoj raspravi.

"To tvrdim kao gradski vijećnik koji sudjeluje u sjednicama. Ministar Filipović kaže da poskupljenje vode u Zagrebu neće proći, a spominje se i povlačenje financija iz fondova za oporavak kako ne bi došlo do poskupljenja vode. Činjenica je da je voda u Zagrebu povoljnija nego u Vinkovcima.

Foto: Slaven Barislav Babić/PIXSELL

U ožujku smo uz račun za vodu dobili obavijest u kojoj piše da je voda poskupila. Dakle, mi smo tek u ožujku saznali da smo u veljači trošili vodu kojoj je cijena podignuta", kaže Kajkić.  

"Živimo li u istoj državi ili vam je Slavonija bitna samo kada dođu izbori?"

On je i sam proteklog tjedna uputio dopis vladi, premijeru Plenkoviću, ministru Filipoviću te Vijeću za vodne usluge. On ih u dopisu pita žive li oni u istoj državi ili im je Slavonija bitna samo kada dođu izbori.    

"Pozvao sam Vijeće za vodne usluge da ustanove zakonitost poskupljenja od preko 30% za korisnike na području Vukovarsko-srijemske županije. Ukoliko ustanove da je sve odrađeno po zakonu pozvao sam premijera Andreja Plenkovića, ministra Davora Filipovića te državnog tajnika Marija Šiljega da učine upravo ono što su učinili u Zagrebu te zaustave ovo poskupljenje.

Ministar Filipović izjavio je za medije da se poskupljenje vode u Zagrebu neće dogoditi. Zahtijevam da se isti model te pomoć iz fonda za oporavak također primjeni i za područje naše županije jer u ovom trenutku stanovnici naše Vukovarsko- srijemske županije plaćaju skuplju vodu nego građani Zagreba.

Moram prokomentirati kako je sustav u Zagrebu puno kompleksniji, veći su troškovi, a i standard je viši, no stanovnici naše, jedne od najsiromašnijih županija u Hrvatskoj, opterećeni su s novim upitnim poskupljenjem iz razloga jer ih nitko ne zastupa niti štiti pred ovakvim  financijskim  teretom od strane gradonačelnika Ivana Bosančića i uprave VVK.

Neprihvatljivo je da cijena vode u Zagrebu po kubnom metru iznosi 2,51 euro, dok u dobrom dijelu Vukovarsko-srijemske županije građani plaćaju 2,80 eura pa naviše", stoji u njegovom dopisu.

Filipović slučaj poskupljenja vode u Vinkovcima prepustio Vijeću za vodne usluge i gradskoj vlasti u Vinkovcima. Vijećnici tvrde da odluka nikada nije bila na gradskoj skupštini

Na današnjem vladinom predstavljanju četvrtog paketa mjera pomoći za ublažavanje inflatornih učinaka i porasta cijena energenata, ministra Filipovića novinari su upitali što je s poskupljenjima vode u Vinkovcima, na što im je odgovorio da nije previše upućen u temu i da za upite o toj odluci treba pitati gradsku vlast u Vinkovcima.

"Što se tiče poskupljenja vode u Zagrebu, sve sam rekao kada sam komentirao odluku Vijeća za vodne usluge, koje je neovisno tijelo. Što se tiče Vinkovaca, imam informaciju da to neovisno tijelo sagledava što se planira tamo napraviti. Izvan toga trenutno nemam druge informacije. To je pitanje za gradonačelnika i Gradsko vijeće koje je donijelo tu odluku", rekao je Filipović.

"Ako Vijeće utvrdi da je poskupljenje neopravdano, ono će djelovati", dodao je Plenković.

S obzirom na to da vinkovački gradski vijećnik Kajkić tvrdi da odluka o promjeni cijene vode u Vinkovcima nije bila na Gradskom vijeću, upitali smo drugog vijećnika, Damira Jakšića, je li to istina.

Jakšić nam je potvrdio Kajkićeve tvrdnje.

"Odluka nije bila na Gradskom vijeću. Poskupljenje je došlo iz vedra neba, bez ikakve najave ljudima, što nije u redu. Mi izgleda plaćamo najskuplju vodu u Hrvatskoj, a obilujemo vodnim resursima", rekao nam je Jakšić.

Županjci će vodu plaćati 50 posto više?

No Vinkovci nisu iznimka poskupljenja vode u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Temeljem usvajanja Odluke o cijeni vodnih usluga, od ožujka će vodu skuplje plaćati i stanovnici Županje i okolnih mjesta.

U javnom pozivu za sudjelovanje u postupku savjetovanja s javnošću kao razlog tomu navode se povećanje cijene električne energije, povećanje cijene vode koja se kupuje od VVK te povećanje cijena materijala i ostalih troškova. Portal Županac.net prenosi da će zbog toga voda od ovoga mjeseca građanima biti skuplja za gotovo 50 posto.

Pročitajte više