"Dok nam prodaju domoljublje i strah od Beograda, ostali smo bez tvornica, banaka i stanova"

"MNOGE stvari ne vidimo jer nam netko prodaje ideju silnoga domoljublja, jer nam netko prodaje prijetnju od Beograda ili neku drugu vrstu prijetnje. Dok smo mi strahovali od toga, netko drugi pobrinuo se da nemamo banaka, telekoma, tvornica, kao što smo nekad imali i stanova kao što smo imali. Netko drugi se jako pobrinuo za sebe, dok smo mi ostali u nekoj vrsti kloake", kazao je potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac gostujući u emisiji "Karte na stol" Osječke televizije.

Pupovac je komentirao donošenje Zakon o nepriznavanju pravnih akata Srbije, kazavši kako se njime želi se stvoriti privid da će se na taj način obraniti ljude, a neće. "Kao što mi nismo mogli obraniti Srbe koji su bili lažno optuživani i postići da optuženi budu oni koji to stvarno trebaju biti, dok se nije počela razvijati suradnja Hrvatske i Srbije, tako se bez te suradnje neće riješiti ni ovo naslijeđe vojnih sudova Jugoslavije", kazao je.

Za optužnice se znalo i ranije, ali su iskorištene u predizborne svrhe

Pupovac ističe da se o optužnicama znalo ne samo u srpnju kada su stigle u Hrvatsku, nego i nekoliko mjeseci prije toga, ali se šutjelo do nekoliko mjeseci prije izbora. Podsjetio je i da su u proljeće ove godine ministar pravosuđa Bošnjaković i njegova kolegica Malović u Srbiji potpisali sporazum o razmjeni dokumentacije potrebne za suđenje, pa stoga naša odvjetništva i sudovi ne mogu jednostavno kazati da optužnice nemaju osnove, kao što je napravljeno u slučaju Purda. 

"Optužnice nisu gotova stvar.To se još može napraviti. A kome je trebalo predstaviti to na ovakav način, neka svatko razmisli svojom glavom. Nikakav zakon to neće popraviti, baš naprotiv, može još pokvariti", kazao je Pupovac.


Nije lako biti Srb u Hrvatskoj


Pupovac je priznao kako za SDSS nema ideološki i politički bliže stranke od SDP-a, te da je voljan nakon izbora prikloniti se toj opciji, uspiju li postići sporazum o suradnji.

Kazao je i kako donekle razumije predsjednika HSP-a Daniela Srba koji se protivi vraćanju stanova bivšim nositeljima stanarskih prava, poglavito onima srpske nacionalnosti.

"Nije lako biti Srb u Hrvatskoj. Ako su ti stanovi njihovo vlasništvo, onda je njihovo pravo da sa svojim vlasništvom rade što žele. Ako Hrvati u Bosni imaju pravo svoju imovinu prodati ili iznajmiti, a još imaju i pravo da im država Hrvatska da kuću, riječ je o programu naseljavanja s jedne i programu iseljavanja s druge strane. Za tu politiku neki ljudi odgovaraju u Haagu, a neki bi odgovarali da su živi", kazao je Pupovac.

Napominje kako je riječ o klasičnom čišćenju zemlje od drugačijih i naseljavanju podobnog stanovništva. "Kao što je srpska politika sa svojim ratnim ciljevima doživjela slom i katastrofu, tako je nažalost i hrvatska politika s konceptom humanog preseljavanja i slično – što nije bilo ni malo humano – također doživjela katastrofu.", kazao je.

Pročitajte više