Dok sanjaju o karijeri, mladi brazilski nogometaši treniraju u užasnim uvjetima

Foto: EPA

SMRT desetoro mladih nogometaša u vatri koja je zahvatila brazilski nogometni klub Flamengo otkrila je u kakvim užasnim uvjetima treniraju mladi sportaši željni ostvariti profesionalne karijere, piše Reuters.

Podsjetimo, deset mladića u dobi od 14 do 16 godina koji su bili članovi mlade selekcije brazilskog nogometnog kluba Flamengo poginulo je, a još troje ih je ozlijeđeno, u požaru koji je izbio u trening-kampu u Rio de Janeiru ovog petka dok su dječaci spavali. 

I iako su brazilski klubovi poznati po tome da stvaraju brojne vrhunske igrače, isto tako su kritizirani zbog loših i nesigurnih uvjeta u kojima najmlađi treniraju.

Loši higijenski uvjeti, neprimjerena prehrana, nedostatno obrazovanje za mlade nogometaše

Loši higijenski uvjeti, neprimjerena prehrana te nedostatno obrazovanje za mlade igrače tek su neke od kritika koje se godinama upućuju brazilskim nogometnim klubovima.

"Smještaj nije uvijek bio čist, WC-i su bili prljavi"

24-godišnji Romario Reginaldo Alves, koji je i sam trenirao u Flamingu u prošlosti, ispričao je za Reuters kako, dok je bio mladi igrač, nisu imali dovoljno hrane te da su morali čekati na ono što ostane. 

“Smještaj nije uvijek bio čist, WC-i su bili prljavi”, opisao je uvjete smještaja u kojima je boravio dok je kao mladi igrač trenirao za brazilske klubove.

“Znam da to ne može biti smještaj kao kod kuće, ali sigurno može biti bolji nego što je. Klubovi i direktori koji su odgovorni moraju shvatiti da pristojan tretman djece ne znači da će oni postati razmaženi”, uvjeren je Alves.

U zapaljenom centru trenirali i danas poznati nogometaši

Dječaci koji su poginuli u vatri bili su smješteni u centru  Ninho do Urubu u kojem su trenirali i danas poznati igrači kako što je Vinicius Jr., koji se prošle godine pridružio Real Madridu za 46 milijuna eura ili Lucas Paqueta koji je prošlog mjeseca zaigrao za Milan.

No, kamp koji je u petak zahvatila vatra nije imao dozvolu za smještaj igrača, rekli su iz ureda gradonačelnika Rio de Janeira ovog petka.

Kamp nije imao dozvole za boravak djece

Mjesto na kojem su izgrađene smještajne jedinice za kamp zapravo je registrirano kao vozni park i gradske službe uručile su klubu Flamengo tijekom 2017. godine oko 30 obavijesti u kojima ih upozoravaju kako nemaju potrebne dozvole te naređuju da zatvore smještajne objekte. 

“Ured gradonačelnika izražava žaljenje jer upozorenja nisu poštovana”, rekao je gradonačelnik Marcelo Crivella, no nije objasnio zbog čega gradske službe nisu zatvorile centar ako su se iz kluba oglušivali na upozorenja.

Ipak, mnogi vrhunski klubovi u Brazilu modernizirali su svoju infrastrukturu te se njihovi kampovi, primjerice oni klubova Cruzeiro, Atletica Mineira i Athletica Paranaense, mogu uspoređivati s najboljima u Europi.

I druga dva kluba u Riju nemaju dobre uvjete u kampovima

Ipak, pred klubovima i vlastima još je mnogo posla za napraviti. Ured gradonačelnika Rio de Janeira upozorio je na probleme s centrima za treniranje i druga dva gradska kluba Vasca da Game i Fluminensea.

Vasco nije dobio dozvolu za gradnju zgrada, a Fluminense iako je dobio dozvole za gradnju nema uporabnu dozvolu.
 

Pročitajte više