Dok Trump traži zid, u SAD-u odavno nije bilo manje ilegalnih imigranata

Foto: Hina/EPA

BROJ ilegalnih imigranata u SAD-u pao je u 2016. na 10,7 milijuna, na najnižu razinu od 2004. godine, ponajviše zahvaljujući padu broja ljudi koji dolaze iz Meksika, doznaje se danas iz izvješća neovisne agencije za istraživanje javnog mišljenja i društvenih pitanja Pew Research Center.

Na temelju podataka o popisu stanovništva i ostalih podataka prikupljenih 2016., broj ilegalnih migranata u SAD-u u stalnom je padu od 2007., kada je ušao rekordan broj migranata - 12,2 milijuna.

Stručnjaci smatraju da je jedan od razloga pada broja ilegalnih migranata ekonomska kriza koja je zahvatila SAD 2007. i potom spor oporavak gospodarstva, što je znatno ograničilo šanse za pronalaženje posla.

Trump svejedno traži da se izgradi zid

Predsjednik Donald Trump je suzbijanje ilegalne imigracije stavio među prioritete svoje administracije i traži od Kongresa da odobri financiranje izgradnje zida uzduž granice s Meksikom i razmještanje vojske zbog dolaska karavane migranata iz Srednje Amerike.

Meksiko je još uvijek zemlja podrijetla za polovicu ilegalnih migranata u SAD-u, ali je njihov broj u sveukupnom broju ilegalnih migranata pao za 1,5 milijuna između 2007. i 2016.

Tijekom tog razdoblja, broj ilegalnih migranata iz Srednje Amerike povećao se za 375.000.

I dok se broj meksičkih ilegalnih migranata smanjuje, povećava se broj migranata iz Azije. Migranti iz Azije čine 22 posto ilegalnih migranata koji su nedavno ušli u SAD.

Pročitajte više