Dokić: Koridor V.C neće se graditi ove godine

GRADNJA autoceste na dionici koridora V.C koji prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu neće početi tijekom ove godine jer prije toga mora biti izrađena projektna dokumentacija, izjavio je u petak u Sarajevu ministar komunikacija i transporta BiH Branko Dokić.

Izrada projektno-tehničke dokumentacije u ovom je trenutku prioritet za bosanskohercegovačke vlasti koje su, kako je na konferenciji za novinstvo istaknuo Dokić, u stanju u cijelosti financirati taj dio posla. "Prema našim grubim procjenama za to će trebati izdvojiti 40 do 60 milijuna konvertibilnih maraka (20 do 30 milijuna eura)", kazao je ovaj bosanskohercegovački dužnosnik.

Hrvatska vlada u prethodnom mandatu ponudila je financirati izradu projektno-tehničke dokumentacije za trasu koridora V.C koji prolazi kroz BiH no to, po svemu sudeći, neće biti nužno jer su vlasti u Sarajevu osigurale potrebna sredstva.

Dokićev zamjenik Haris Bašić novinarima je pojasnio kako se na javni natječaj za izradu projektne dokumentacije prijavilo 20 zainteresiranih tvrtki iz svih zemalja Europe te iz Sjedinjenih Država.

Do kraja veljače trebao bi biti raspisan natječaj za izbor najboljeg ponuđača iz "užeg kruga" od 20 prijavljenih a do kraja travnja cijeli postupak morao bi biti završen.

Ministar Dokić je potvrdio kako će prednost pri izboru imati domaće tvrtke no u konačnici će odlučivati i kvaliteta odnosno cijena ponude.

Naredni korak kojega će ove godine poduzeti Vijeće ministara BiH bit će raspisivanje oglasa za izražavanje interesa za koncesiju za gradnju autoceste na koridoru V.C.

"Očekujemo da će zainteresiranih koncesionara biti", kazao je ministar Dokić no istodobno je pojasnio kako bi u protivnom BiH svakako nastavila s projektom gradnje koridora V.C no vlastitim sredstvima. Prema postojećim procjenama Ministarstva komunikacija i transporta, BiH bi vlastitim sredstvima u početku mogla graditi do 20 kilometara autoceste a nakon toga između 30 i 40 km.

Predstavnici Hrvatske, Mađarske i BiH ranije su dogovorili da sjeverna spojna točka na ulazu koridora u BiH bude kod Svilaja. Južna spojna točka još uvijek nije utvrđena baš kao što nije utvrđena ni buduća trasa Jadransko-jonske autoceste.

Branko Dokić je kazao da bi se u naredna dva mjeseca trebao održati trilateralni sastanak predstavnika BiH, Hrvatske te Srbije i Crne Gore na kojemu bi se razgovaralo o budućoj prometnici uz obalu Jadranskog mora.

"Točno je da BiH do danas nije ni na koji način podržala gradnju ovog koridora no odluka o tome mogla bi biti donesena nakon tog sastanka", kazao je Dokić.

On je pojasnio kako je vlastima BiH veoma važno dobiti pojašnjenja hrvatske strane o daljim planovima u oblasti cestogradnje pa je stoga zatražen hitan sastanak s resornim ministrom u hrvatskoj Vladi.

Komentirajući polemike oko najave gradnje mosta prema Pelješcu, ministar Dokić je ocijenio kako su one bile potpuno nepotrebne. On cijeni kako gradnja mosta Komarna-Pelješac ni na koji način ne može štetiti interesima BiH a pritom ističe kako takva odluka službeno nije ni donesena.

Ministar komunikacija i transporta BiH drži da će hrvatska vlada od takvog projekta na kraju ipak odustati jer je on "skup i neracionalan".

(Hina) rm sb

Pročitajte više