Oslabio dolar

Foto: Shutterstock

NA KINESKIM su burzama cijene dionica u ponedjeljak porasle jer se ulagači nadaju da bi vlasti uskoro mogle ublažiti restriktivne covid-mjere, dok se na ostalim burzama trguje oprezno jer nema puno razloga za kupnju dionica.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u plusu 1.7 posto, nakon što je prošloga tjedna skočio 3.7 posto.

Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo 0.1 posto, a pale su i cijene dionica u Južnoj Koreji 0.6 posto. U Australiji, Šangaju i Hong Kongu porasle su, pak, između 0.3 i 3.5 posto.

MSCI azijski indeks u plusu je zahvaljujući snažnom rastu cijena dionica u Šangaju i Hong Kongu jer se ulagači nadaju ublažavanju covid-mjera, što bi moglo ubrzati rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Podršku tim tržištima pružio je i snažan rast cijena tehnoloških dionica, koje u posljednje vrijeme znatno osciliraju.

No na ostalim se burzama trguje oprezno, kao i na Wall Streetu u petak, kada su S&P 500 i Nasdaq indeks blago pali.

Pad tih indeksa uslijedio je nakon što je objavljeno da je u studenome broj zaposlenih u SAD-u porastao za 263.000, nešto manje nego mjesec dana prije, ali znatno više nego što se očekivalo.

Pritom se stopa nezaposlenosti zadržala na 3.7 posto, dok je prosječna satnica u privatnom sektoru u studenome porasla za 5.1 posto u odnosu na isti mjesec lani, više u odnosu na listopad, kada je porasla 4.7 posto.

To pokazuje da su inflacijski pritisci u SAD-u i dalje snažni.

Većina analitičara i dalje očekuje da će američka središnja banka u prosincu povećati kamate za samo 0.50 postotnih bodova, nakon serije povećanja za 0.75 bodova, no ostaju otvorena pitanja do koje će razine Fed povećati kamate - na 4.75 ili 5.00 posto - i koliko će se dugo zadržati na tim razinama.

Trenutno se ključne kamate kreću u rasponu od 3.75 do 4 posto, najvišoj razini od početka 2008. godine.

Dolar dodatno oslabio, cijene nafte porasle

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta dodatno pala, nakon što je prošloga tjedna izgubila oko 1.5 posto.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 104.28 bodova, dok je u petak navečer iznosio 104.50 bodova.

Pritom tečaj dolara prema japanskoj valuti stagnira na oko 134.35 jena.

No američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1.0575 dolara, dok je u petak navečer iznosila 1.0535 dolara.

Cijene su nafte, pak, nastavile rasti, nakon što su prošloga tjedna ojačale prvi put u posljednja četiri tjedna. Cijena barela na londonskom tržištu porasla je jutros 0.97 posto, na 86.40 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1.03 posto, na 80.80 dolara.

Pročitajte više