Dolar oslabio prema euru

Foto: EPA

DOLAR je danas blago oslabio prema euru na međunarodnim tržištima valuta, pritisnut padom prometa u američkoj maloprodaji koji je u drugi plan potisnuo blago slabljenje inflacije u eurozoni.

Dolar je prema euru oslabio 0,2 posto te se zajedničkom europskom valutom trgovalo po 1,1236 dolara.

Zelena je novčanica bila u plusu prema jenu, i to 0,1 posto, na 110,93 jena.

Dolarov indeks prema košarici šest ostalih ključnih svjetskih valuta pao je 0,2 posto, na 97,07 bodova.

Trgovci su se danas fokusirali na podatak o 0,2-postotnom padu prometa u američkoj maloprodaji, budući da su potrošači manje kupovali namještaj, odjeću, hranu i elektroničku opremu te građevinski materijal.

Taj je podatak potisnuo u drugi plan procjenu europskog statističkog ureda prema kojoj je inflacija u eurozoni u ožujku oslabila na 1,4 posto, s 1,5 posto u veljači. Oslabila je i temeljna inflacija koja isključuje oscilacijama podložne cijene energenata i svježe hrane, s 1,2 na jedan posto.

Procjene su poduprle odluku Europske središnje banke (ECB) o odgodi planiranog zaoštravanja monetarne politike u eurozoni kako bi se podupro gospodarski rast i inflacija.

"Smatramo da je euro jeftin, ali ako ne budu značajnije izmijenjeni izgledi za europski gospodarski rast, teško je ipak očekivati njegovo značajnije jačanje", u bilješci klijentima ističu analitičari nizozemske banke ING.

Pročitajte više