Dolar stabilan prema euru

Foto: EPA

TEČAJ dolara zakočili su na međunarodnim tržištima signali iz američke središnje banke da bi mogli usporiti tempo podizanja ključnih kamatnih stopa, posebno nakon razočaravajućeg izvješća o zapošljavanju u studenom.

Tečaj dolara prema euru bio je gotovo nepromijenjen, zadržavši se na 1,1371 dolara za euro.

Pitanje kamatnih stopa

Zelena je novčanica blago ojačala prema jenu, za 0,1 posto, na 112,79 jena.

Dolarov indeks prema košarici šest ostalih ključnih valuta bio je gotovo nepromijenjen i iznosio je 96,83 indeksnih bodova.

Tržište se usmjerilo na signale iz američke središnje banke nakon što je Wall Street Journal izvijestio da Fedovi dužnosnici nakon vjerojatnog podizanja ključnih kamatnih stopa sredinom prosinca razmatraju mogućnost vezivanja budućih poteza s makrogospodarskim pokazateljima.

Izvješće se nadovezalo na prošlotjednu izjavu čelnika američke središnje banke Jeromea Powella da se kamatne stope u SAD-u bliže neutralnim razinama, što je protumačeno kao signal usporavanja tempa podizanja ključnih kamatnih stopa.

Sudeći prema kamatnim terminskim ugovorima, trgovci procjenjuju da Fed sljedeće godine možda uopće neće podizati ključne kamatne stope dok su do sada očekivali da će ih podići dva puta.

Smanjeni prinosi na američke državne obveznice

U takvom bi ih stavu moglo potkrijepiti i najnovije izvješće o zapošljavanju u SAD-u, prema kojem je u prošlom mjesecu neto otvoreno samo 155 tisuća novih radnih mjesta.

Usporedbe radi, u proteklih 12 mjeseci poslodavci su u prosjeku neto otvarali 209 tisuća novih radnih mjesta, prema vladinim podacima. Ekonomisti u Reutersovoj anketi prognozirali su da je u prošlom mjesecu u SAD-u neto otvoreno 200 tisuća novih radnih mjesta.

Dolar koče i smanjeni prinosi na američke državne obveznice, koji su tijekom noći kliznuli na najnižu razinu od kraja kolovoza. Razlika u prinosima na američke i britanske obveznice spustila se na samo 1,62 postotna boda, u odnosu na 1,74 postotna boda koliko je iznosila u prošlom mjesecu.

"Smjernice za predstojeće razdoblje bit će ključne za kretanja prinosa i tržišta dionica, na što po svemu sudeći trenutno reagiraju valutna tržišta", konstatira Bart Wakabayashi iz State Street Banka.

Podršku dolaru pružala je pak nesklonost ulagača riziku zbog trgovinskih sporova koji potpiruju zabrinutost za svjetski gospodarski rast.

Pročitajte više