Dolar ojačao, unatoč signalima o usporavanju rasta kamata u SAD-u

Dolar ojačao, unatoč signalima o usporavanju rasta kamata u SAD-u
Foto: EPA

NA SVJETSKIM valutnim tržištima dolar je ojačao prema košarici valuta, drugi tjedan zaredom, unatoč signalima iz američke središnje banke da bi mogla usporiti tempo povećanja kamatnih stopa.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je prošloga tjedna 0,3 posto, na 97,26 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti ojačao 0,5 posto, na 113,50 jena.

Cijena eura skliznula 0,2 posto

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula 0,2 posto, na 1,1320 dolara.

Polovicom tjedna dolar se našao pod pritiskom nakon što je predsjednik Feda Jerome Powell kazao da su kamatne stope blizu neutralnih razina, onih koje niti potiču niti pritišću gospodarski rast.

Još prije dva mjeseca Powell je govorio da su kamate još daleko od neutralnih razina, pa njegov posljednji govor analitičari smatraju zaokretom i signalom da se ciklus povećanja kamatnih stopa, koji traje tri godine, približava kraju.

Doduše, analitičari očekuju da će Fed u prosincu još jednom povećati ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, već četvrti put ove godine.

No, kažu da bi u idućoj godini Fed mogao usporiti tempo povećanja kamata jer se usporava rast najvećih svjetskih gospodarstava, što bi moglo negativno utjecati i na američko, i jer su cijene nafte posljednjih mjeseci oštro pale, što bi moglo izazvati slabljenje inflacijskih pritisaka.

Dolar pod pritiskom

Zbog toga se dolar našao pod pritiskom, pa je njegov indeks u četvrtak skliznuo na 96,62 boda, najnižu razinu u tjedan dana.

Međutim, u petak se američka valuta oporavila zahvaljujući špekulacijama da predsjednici SAD-a i Kine Donald Trump i Xi Jinping u razgovorima tijekom vikenda neće postići napredak po trgovinskim pitanjima.

U tom bi slučaju na svjetskim burzama dodatno ojačala nestabilnost, pa bi ulagači utočište za svoj kapital potražili u investicijama koje se smatraju sigurnijima u nesigurna vremena.

Kako su se Trump i Xi u subotu u Buenos Airesu, nakon sastanka čelnika skupine G20 najvećih svjetskih gospodarstava, dogovorili da neće u idućih 90 dana uvoditi nove carine i da će u tom razdoblju pregovarati o otvorenim trgovinskim pitanjima, ostaje za vidjeti kako će u ponedjeljak financijska tržišta reagirati na taj dogovor.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara