Domovinski pokret želi da se škole zovu po djeci poginuloj u Domovinskom ratu

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

KLUB Domovinskog pokreta najavio je da će uskoro na nacionalnoj razini predstaviti inicijativu da se odgojno-obrazovne ustanove nazovu imenima djece žrtava Domovinskog rata, kako bi im se odala trajna počast.

Inicijativa je krenula iz Osječko-baranjske županije u kojoj je 402 djece žrtava Domovinskog rata, od čega ih je 39 smrtno stradalo, rekao je Davor Dretar (DP) u saborskoj raspravi o izmjenama zakona o ustanovama, udrugama i zakladama.

"Želimo da se odgojno-obrazovne ustanove, ne samo u spomenutoj nego i u ostalim županijama u kojima su djeca bile žrtve rata, imenuju po toj djeci kako bi njihova imena ostala trajno u sjećanju", rekao je Dretar.

Zastupnici za to da osobe osuđene za pranje novca ne budu ravnatelji ustanova, osnivači udruga, direktori...

Zastupnici su pozdravili izmjene predloženih zakona čiji je cilj spriječiti osobe pravomoćno osuđene za kaznena djela pranja novca i financiranja terorizma da djeluju kao ravnatelji ustanova, osnivači udruga, zaklada, dioničari ili direktori.

Propisano je i da osnivač udruge i osoba ovlaštena za njeno zastupanje, koja je u izravnom doticaju s djecom, ne može biti osoba pravomoćna osuđena za neko od kaznenih djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta.

Predloženim rješenjima uvest će se red u rad udruga, posebno financijski, te spriječiti da u upravljačke strukture uđu osobe koje to ne zaslužuju, a koje bi mogle udruge koristiti kao paravan za kriminalne aktivnosti u vidu pranja novca i financiranja terorizma, kazao je Dražen Srpak (HDZ).

U financijama mora biti sve čisto, u udruge može ući i novac koji nema najčistije namjere i porijeklo, odgovorio je na upit stranačke kolegice Marije Jelkovac drži li da bi udruge na transparentniji način trebale prikazivati od koga su financirane.

 

Pročitajte više