Donatorska grupa za podršku protuminskom djelovanju u RH

HRVATSKI centar za razminiranje bit će od 20. do 21. svibnja domaćin Grupi za podršku protuminskom djelovanju (Mine Action Support Group MASG) koja je ovih dana u posjetu zemljama jugoistočne Europe koje se suočavaju s problemom mina, prioćeno je u utorak iz Hrvatskog centra za razminiranje.

MASG je neformalno tijelo koje se sastoji od 23 predstavnika donatorskih zemalja i Europske unije, a sjedište im je u New Yorku.

Zadaća MASG-a je nastavljanje i jačanje napora međunarodne zajednice u uklanjanju opasnosti od minsko-eksplozivnih i neeksplodiranih ubojnih sredstava te pružanje pomoći državama na čijem se području nalazi veliki broj mina.

Ovo tijelo, kojem trenutačno predsjeda Njemačka, svoje zadaće provodi u suradnji s organizacijama Ujedinjenih naroda, a glavni cilj suradnje velikih donatora je mobilizacija financijskih sredstava za protuminsko djelovanje.

Tijekom posjeta Hrvatskoj, predstavnici MASG-a razgovarat će s predstavnicima Ministarstva vanjskih poslova, a Hrvatski centar za razminiranje će im osim prezentacije protuminskog djelovanja u Hrvatskoj, omogućiti i posjet radilištima na projektima razminiranja u Sisačko-moslavačkoj i Karlovačkoj županiji, kaže se na kraju priopćenja.

Pročitajte više