Donesen Prijedlog državnog programa zaštite i korištenja malih otoka

NA DANAŠNJOJ sjednici Vlade je između ostalog donesen i Prijedlog državnog programa zaštite i korištenja malih, povremeno nastanjenih i nenastanjenih otoka, kojim se definiraju otočna područja na kojima će država iskoristiti pravo prvokupa ako vlasnici odluče prodati svoje zemljište, za što će osigurati oko 200 milijuna kuna.

Prema riječima premijera Ive Sanadera, to je "jedan od najvažnijih programa kada je riječ o zaštiti otoka". Vlada smatra da Prijedlog daje "cjelovitu sliku povremeno nastanjenih i nenastanjenih otoka i otočića, prema obilježjima važnim za mjere zaštite i mogućnost korištenja kao što su položaj i prostor, prirodno i kulturno-povijesno nasljeđe, uporabni potencijal te vlasništvo i njegova struktura". Država će iskoristiti svoje pravo u svim slučajevima kada vlasnici namjeravaju prodati svoje zemljište na mjestima navedenima u Programu.

Prijedlog obuhvaća 688 otoka i otočića koji su raspoređeni u sedam primorskih županija, koji ukupno zauzimaju svega 200 četvornih kilometara, no čine oko 27 posto obalne dužine te su stoga od posebne važnosti za sigurnost plovidbe. Djelomice ili potpuno u privatnom vlasništvu je oko 360 otoka.

I.M.
Foto: H.P.

Pročitajte više