Donesena prva presuda u povijesti Hrvatske za zagađenje neke jame

Foto: SD Underground, JU Natura Histrica

Zagađenje speleoloških objekata veliki je i dugogodišnji problem na području primorske i gorske Hrvatske.

Zahvaljujući volonterskom radu speleologa, kroz inicijativu Čisto podzemlje, zabilježeno je preko 1000 špilja i jama na teritoriju Republike Hrvatske koje su direktno ugrožene ilegalnim odlaganjem otpada.

Prva presuda za ilegalno bačen otpad u speleološkom objektu

Takva praksa zabranjena je Zakonom o zaštiti prirode te su po istom zakonu propisane novčane kazne za ova nedjela.

Koliko je poznato, dosad u Hrvatskoj nitko nije bio kažnjen za ilegalno bacanje otpada u krško podzemlje, navode iz inicijative.

Prije nekoliko dana donesena je presuda za ilegalno odložen otpad u speleološkom objektu, prva u modernoj povijesti Hrvatske. Naime, JU Natura Histrica je krajem 2022. godine u suradnji sa SD Underground organizirala speleološko-ekološku akciju čišćenja otpada iz jame kod samostana u blizini naselja Kloštar na području općine Vrsar.

Sav otpad došao iz istog izvora

Za vrijeme akcije iz jame je izvučeno preko 17 m3 raznovrsnog otpada, među kojim je prevladavao otpad koji se može povezati s ugostiteljskom djelatnošću. U svom tom otpadu pronađene su crne vreće za smeće u kojima su se nalazili stari ugostiteljski stolnjaci, ali i 20-ak cjenika na kojima su navedeni podaci vlasnika obrta.

Kako se radilo o više desetaka cjenika te mnogo ugostiteljske opreme, moglo se lako povezati da je sav otpad koji je ubačen u jamu došao iz istog izvora. Nakon provedene speleološko-ekološke akcije, speleolozi su napravili službeni izvještaj popraćen fotodokumentacijom koji su predali JU Natura Histrica.

Predana dokumentacija bila je dovoljna kako bi nadležna javna ustanova pokrenula prekršajni postupak prema vlasniku navedenog ugostiteljskog obrta čije je smeće pronađeno u jami.

Okrivljenica se nije pojavljivala na ročištima, na kraju je dovela policija

Prekršajna prijava pokrenuta je početkom 2023. godine te se proces na prekršajnom sudu odvijao kroz cijelu 2023. godinu kroz nekoliko ročišta. Na prva dva ročišta okrivljena stranka se nije odazvala, već je preko branitelja opravdala svoj izostanak, navodi inicijativa.

U rujnu održalo se treće ročište na koje se okrivljenica također nije odazvala pa je sud izdao dovedbeni nalog za iduće zakazano ročište krajem studenog. Na navedeno ročište stranka je dovedena u pratnji policije te se pred sudom branila šutnjom.

Dana 28. prosinca 2023. godine, Općinski sud u Pazinu, stalna služba u Poreču, donio je presudu da je okrivljenica kriva za onečišćenje speleološkog objekta te joj je izrečena minimalna novčana kazna u visini 1320 eura koju za fizičke osobe propisuje Zakon o zaštiti prirode.

"Simbolički jako važna presuda"

U obrazloženju presude stoji da „počinitelj prekršaja je osoba koja vlastitim činjenjem ili nečinjenjem ili posredstvom druge osobe počini prekršaj“ te "pošto očevidaca o ilegalnom odlaganju otpada u speleološki objekt nije bilo, a s obzirom na to da je otpad okrivljenice pronađen u speleološkom objektu, sud drži da je ista i odgovorna za počinjenje prekršaja".

Ova presuda simbolički je jako važna za speleološku javnost i sektor zaštite prirode, jer takve presude nisu česte, dapače prema riječima speleologa navedena presuda je prva takve vrste u recentnoj povijesti Hrvatske, poručuju iz inicijative.

"Speleolozi i zaljubljenici u prirodu vjeruju da je ovom važnom presudom postavljena pravna osnova te da će u budućnosti biti lakše kazneno goniti neodgovorne pojedince koji onečišćuju naše podzemlje.

Naime, važno je reći da oni koji zagađuju špilje i jame izravno ugrožavaju naše zajedničke zalihe podzemne pitke vode. Ipak, zajedničkim radom speleoloških udruga i državnih institucija, stvari se pomalo mijenjaju u pozitivnom smjeru", kazali su iz inicijative Čisto podzemlje.

Pročitajte više