Donosimo kako su ministri trošili službene kartice, u MUP-u nisu stigli zbrojiti račune

Foto: Hina, Index

KAD VEĆ nije puno i pametno radila posljednja hrvatska Vlada barem je stigla trošiti. U šest mjeseci premijer, potpredsjednici i ministri na službenim su kreditnim karticama potrošili gotovo četvrt milijuna kuna. Precizno, ispeglali su 231.204,5 kuna.

Gotovo polovicu tog iznosa potrošio je premijer Tihomir Orešković i osoblje njegovog ureda. Premijer, predstojnik ureda Neven Zelić te zamjenik predstojnika Tomislav Pokaz zajedno su potrošili nešto više 109 tisuća kuna. Sam premijer je za smještaj na službenom putu i reprezentaciju potrošio 37.774,59 kuna, a ostatkom je plaćen smještaj na djelatnike njegovog ureda savjetnike i zamjenike savjetnika koje je vodio sa sobom. Iz nekog razloga premijer je ispeglao karticu i za ministra financija Zdravka Marića. Njemu je platio smještaj u iznosu od 2576,05 kuna, ali je tražio da mu Ministarstvo financija refundira troškove.  Ministar financija uz tu privremenu premijerovu pozajmicu sam je  potrošio 2648 kuna u cijelom, doduše kratkotrajnom, mandatu.

Horvat karticom platio i 21 kunu parkiranja

Nakon premijera najviše je potrošio ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat. Potrošio je nešto više od 33 tisuće kuna, najviše na reprezentaciju – čak 17.625,98 kuna. Ministar je uz smještaj u zemlji i inozemstvu karticom platio i parkiranje u iznosu od 21 kune.
Ministar zdravlja Dario Nakić potrošio je 17.535,92 kuna, najvećim dijelom na službenim putovanjima. Na reprezentaciju je potrošio nešto više od 5000 kuna. Ministar prometa Oleg Butković potrošio je 16.883,40 kuna, a petstotinjak kuna manje njegov kolega ministra graditeljstva Lovro Kuščević. Više od 10 tisuća kuna potrošio je još samo ministar kulture Zlatko Hasanbegović. Njegov ceh iznosio je 11008 kuna. Sav taj iznos potrošen je na smještaj tijekom službenih putovanja.

Ministrica uprave našla smještaj za 151 kunu

Ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić od početka mandata potrošila je 6844,63 kune. Gotovo sav iznos, više od četiri i pol tisuće kuna potrošila je na smještaj na službenom putu u inozemstvu. Službenom karticom platila je večeru u restoranu Vinodol u iznosu od 778 kuna te je kupila i nešto poklona za 1389 kuna.

Ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović karticama je platila 5.483,89 kuna i gotovo svi troškovi odnosne se na službena putovanja u svibnju. Manje od tisuću kuna potrošila je na reprezentaciju. U lipnju je potrošila samo 152,53 kune. Za taj iznos također navodi da se odnosi na „naknadu za smještaj na službenom putu u inozemstvu“ što bi značilo da je štedljiva ministrica vjerojatno spavala u jeftinom hostelu.

Ministar pravosuđa nije tražio tako jeftin smještaj pa je na spavanje potrošio 4381 kunu. Ne odjednom nego u osam navrata.


Paneniću suradnici nabili račune

U Ministarstvu gospodarstva potrošili su ukupno 5531,77 kuna na tri kreditne kartice. Najmanje je potrošio sam ministar Tomislav Panenić, samo 363 kune na reprezentaciju. Njegovo dvoje suradnika na smještaj je potrošilo ostali iznos. Među onima koji su trošili samo je još ministar turizma Anton Kliman koji je potrošio 2314 kuna.

Tomislav Karamarko i Božo Petrov kartice nisu ni preuzeli pa nisu ni imali troška baš kao ni Nada Šikić, Predrag Šustar, Slaven Dobrović i Davor Romić. Ministar branitelja Tomo Medved nije potrošio ni kune baš kao ni njegov prethodnik Mijo Crnoja koji u svom rekordno kratkom mandatu nije ni stigao trošiti.

Kovač, Buljević i Tolušić odbili odgovoriti, u MUP-u sporo zbrajaju

Iznos od 231 tisuće kuna vjerojatno bi bio i nešto veći da četvorica ministara ne misle da se zakon o pravu na pristup informacijama na njih ne odnosi. Unatoč višekratnim upitima te zahtjevu iz ureda predsjednika Vlade da odgovore na pitanja o troškovima ministar obrane Josip Buljević nije odgovorio, a jednako su postupili i ministar vanjskih poslova Miro Kovač te ministar regionalnog razvoja Tomislav Tolušić iako su po zakonu dužni dostaviti informacije. Posebno je bizaran slučaj ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića čiji je glasnogovornik Bono Raić tjednima šutio da bi se na koncu pozvao na stavku zakona koja govori o mogućnosti produžetka roka za dostavljanje informacije. Zatražio je dodatnih 15 dana "da bi se osigurala potpunost i točnost tražene informacije". U MUP-u, dakle, ili iznimno sporo zbrajaju ili nisu otkrili postojanje kalkulatora ili je Orepićevih računa toliko da im treba više od mjesec dana da ih zbroje.

Pročitajte više