Dopis ministarstva pravosuđa SAD-a nudio opravdanje mučenja

AMERIČKO ministarstvo pravosuđa ponudilo je u memorandumu Bijeloj kući, kolovoza 2002., opravdanje za mučenja zatočenih terorista al Qaide, piše u utorak The Washington Post.

Ministarstvo je ponudilo Bijeloj kući stajalište po kojem bi mučenje terorista u zatočeništvu izvan SAD-a "moglo biti opravdano" te da bi međunarodni zakoni protiv mučenja mogli biti proglašeni "neustavnima" ako se radi o ispitivanju zatvorenika u sklopu borbe protiv terorizma, piše list.

Memorandum kaže da ukoliko bi vladin uposlenik mučio osumnjičenog zatvorenika on bi to činio "kako bi spriječio buduće napade al Qaidine terorističke mreže na Sjedinjene Države" i da bi "nužnost i samoobrana mogle osigurati opravdanje koje otklanja svaku kaznenu odgovornost".

Memorandum, protivan stavu prije terorističkih napada 11. rujna 2001. da vladino osoblje ne smije mučiti zatvorenike, napisan je kao odgovor na zahtjev CIA-e za pravnim mišljenjem nakon što je agencija počela saslušavanje čelnika al Qaide nakon napada 11. rujna.

Pravno mišljenje u memorandumu iz 2002. odnosilo se na postupanje prema zatočenim pripadnicima al Qaide i kasnije je upotrijebljeno u Pentagonovom izvješću iz ožujka 2003. koje je ocjenjivalo pravila saslušavanja za zatvor u Guantanamo Bayu na Kubi, piše WP.

Dužnosnici administracije predsjednika Busha tvrde da je, unatoč pravničkom razmišljanju u dva memoranduma, administracija poštivala međunarodne konvencije koje zabranjuju mučenje i da je prema zatočenicima u Gunatanamu i drugdje postupala humano. Iznimka je slučaj zlostavljanja u iračkom zatvoru Abu Ghraib zbog čega je već optuženo nekoliko američkih vojnika.

WP piše da memorandumi odražavaju želju Bushove administracije da ispita kako daleko zakonski može ići u agresivnom ispitivanju osumnjičenih terorista ili dobivanju informacija koje mogu spriječiti buduće napade.

U tajnom Pentagonovu izvješću iz ožujka 2003. o metodama istrage koje je prvi u ponedjeljak objavio The Wall Street Journal navodilo se kako američki predsjednik nije vezan zakonima koji zabranjuju mučenje.

Pročitajte više