Dopisnik američke postaje NBC David Bloom umro u Iraku

DOPISNIK američke televizijske postaje NBC David Bloom, koji je napustio uredničko mjesto u toj postaji kako bi izvještavao o ratu u Iraku kao novinar koji prati američke postrojbe na terenu, umro je od plućne embolije tijekom izvještavanja o ratu, objavila je u nedjelju postaja NBC.

Bloom je tako postao šesti novinar koji je umro u Iraku od početka rata prije dva tjedna, iako njegova smrt nije bila prouzročena borbenim djelovanjem.

Postaja je kazala da je Bloom umro od plućne embolije, stanje kada krvni ugrušak, obično iz vene u nozi ili iz zdjelice, začepi plućnu arteriju. Najuobičajeniji uzrok ugruška stvorenog duboko u nozi, je kada su noge imobilizirane.

Tridesetdevetogodišnji novinar pratio je američku 3. pješačku diviziju u vozilu opremljenom visokotehnološkom opremom za emitiranje nazvanom "Bloom-mobile" iz koje je slao slikovne izvještaje o napredovanju te postrojbe prema Bagdadu.

Bijela kuća kazala je da je američki predsjednik George W. Bush bio ožalošćen tom viješću.

"Kao što oplakuje sve one u vojsci i druge koji su izgubili živote u operaciji Iračka sloboda predsjednik žali za gubitkom Davida Blooma" kazao je glasnogovornik Bijele kuće Taylor Gross.

Oko 600 novinara prati američke i britanske postrojbe direktno na terenu.

Pročitajte više