DORH podnio žalbu na presudu o predaji dokumentacije Gotovini

DRŽAVNO odvjetništvo RH (DORH) podnijelo je danas žalbu na nepravomoćnu presudu zagrebačkog Općinskog suda po kojoj je Vlada dužna odvjetnicima generala Ante Gotovine predati dio dokumentacije poslane Haškom sudu.

"Državno odvjetništvo podnijelo je žalbu zagrebačkom Županijskom sudu", potvrdio je Hini zamjenik glavnog državnog odvjetnika Jozuo Jurčević.

Žalba DORH-a, koji u slučaju Gotovina zastupa Vladu, podnesena je na prijedlog Ured za suradnju s Haškim sudom.

Županijski sud nema rok u kojemu treba donijeti odluku. Kada se Vlada lani žalila na prvu presudu, koja je također bila u korist Gotovine, Županijskom sudu trebalo je više od četiri mjeseca da donese odluku o vraćanju postupka na početak.

Djelomičnom presudom zagrebačkog Općinskog suda, na koju se DORH žalio, Vladi je naloženo da u roku tri dana od zaprimanja presude odvjetnicima haškog optuženika Gotovine dostavi 77 dokumenata koje je Vlada već poslala Haškom sudu.

U žalbi DORH-a tvrdi se da je tužba Gotovininih branitelja protiv Vlade nedopuštena, te da je Općinski sud nenadležan za taj slučaj, a njegova odluka nezakonita.

U DORH-u smatraju da je Općinski sud pogrešno utvrdio kako je Gotovinin zahtjev za zaštitu zakonitosti jedina sudska zaštita kojom može doći do traženih dokumenata. Drže da Gotovina dokumente može tražiti u postupku predaje Haškom sudu koji se protiv njega vodi na zagrebačkom Županijskom sudu ili pred samim Haškim sudom.

Odluku Općinskog suda o dopuštenosti Gotovinine tužbe protiv Vlade u DORH-u smatraju opasnim presedanom jer narušava "koherentnost pravnog sustava". Tvrde, naime, da je došlo do "zadiranja" prvostupanjskog suda u nadležnost Županijskog suda i Haškog suda jer je dopušteno da Gotovina svoje zahtjeve traži u posebnom postupku, a ne na navedenim sudovima kao što je propisano Ustavnim zakonom o suradnji s Haškim sudom.

DORH također smatra da je Općinski sud nepravilno utvrdio i ovlast Gotovininog punomoćenika da nastupa kao njegov branitelj pred Haškim sudom, odnosno kao branitelj u postupku predaje. Po mišljenju DORH-a, riječ je o punomoći koja se odnosi na postupke pred hrvatskim državnim tijelima, ali ne i pred Haškim sudom.

U DORH-u podsjećaju da je i sam sud u prvostupanjskoj presudi utvrdio da je postupak za predaju pred Županijskim sudom i postupak pred Haškim sudom jedan cjelovit jedinstven progon, iako se odvija na dva različita suda. Pozivajući se na činjenicu da međunarodno pravo ima prioritete pred domaćim, u DORH-u ističu kako Gotovinini odvjetnici nisu pružili nikakav dokaz da im je Haški sud priznao status branitelja.

Pročitajte više