Doris Pack napala izvješće o ratnim zločinima u Hrvatskoj: To je zavist i ljubomora

NJEMAČKA demokršćanka u Europskom parlamentu, Doris Pack, žestoko se obrušila na izvješće Amnesty Internationala o ratnim zločinima u Hrvatskoj te smatra kako je naša zemlja primjereno odgovorila i odradila svoj posao po tom pitanju.

Ona i izvjestitelj Europskog parlamenta za hrvatsku Hannes Swoboda su danas primili izaslanstvo AI-a te su razgovarali o izvještaju objavljenom prošlog prosinca pod nazivom "Iza zida šutnje: Procesuiranje ratnih zločina u Hrvatskoj". Oboje su se složili da to izvješće ne bi trebalo negativno utjecati na završetak hrvatskih pregovora s EU.

"Tu je toliko ljubomore i zavisti"

"Jasno je da Amnesty International mora biti strog u pitanjima koja želi istaknuti, ali ako postoji odlučnost hrvatske Vlade da ubrza sva suđenja za ratne zločine, onda bi to moglo imati pozitivan utjecaj. Mi želimo da se suđenja provedu na korektan način i ako to Hrvatska jamči, onda nema problema i možemo očekivati pozitivno zaključivanje pregovora", kazao je nakon sastanka Swoboda.

Pack je bila dosta kritičnija prema izvješću AI-a. "Hrvatska je primjerno odgovorila i odradila svoj posao oko pitanja ratnih zločina i procesuiranja i zbog toga sada nije dobro tražiti stalno nove razloge, neovisno tko se krije iza svega toga, u pokušaju da se onemogući Hrvatsku da postane članica Europske unije. Tu je toliko ljubomore i zavisti da se zapravo sramim što se ovakvo nešto uopće našlo na dnevnom redu", kazala je Pack i dodala kako bolje mogu biti i Njemačka i Francuska te druge zemlje. Zaključila je da je Hrvatska zaslužila da se njezini napori pohvale i vrednuju.

U izvješću posebno spomenut Vladimir Šeks

Direktorica Amnesty Internationala za Europu i središnju Aziju Nicola Duckworth se nada da će ono što je u izvješću identificirano kao nedostaci i prepreke u procesuiranju ratnih zločina "biti uvršteno u raspravu o ispunjenju mjerila". AI je u svome izvještaju napomenuo kako protiv nekih visokorangiranih hrvatskih dužnosnika nije pokrenuta istraga po pitanju njihove odgovornosti za ratne zločine. Posebno se u tome dokumentu ističe ime potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa.

Pročitajte više