Doris Pack pozvala mlade u BiH da izađu na ulice!

ZASTUPNICA u Europskom parlamentu Doris Pack pozvala je jučer u Sarajevu mlade ljude iz BiH da izađu na ulice i tako domaće političare natjeraju da poboljšaju stanje u državi, pišu Nezavisne novine.

Ovaj su poziv osudili predstavnici vodećih političkih stranaka u BiH ocijenivši potez Doris Pack nediplomatskim i opasnim, a kritizirali su ga i predstavnici Studentskog parlamenta Sveučilišta u Sarajevu.

"U razgovoru s mladima i predstavnicima sektora obrazovanja, pozvala sam mlade da izađu na ulice i da traže od političara da učine nešto kako bi se teška situacija u BiH po pitanju obrazovnog sistema, neformiranja vlasti, ekonomskih pitanja i svih drugih, konačno promijenila", kazala je Pack koja tijekom trodnevnog posjeta predvodi delegaciju Odbora za kulturu i obrazovanje Europskog parlamenta.

"Morate političarima dati do znanja da politici nije mjesto svuda"

Ocijenila je da su problemi u bosanskohercegovačkom obrazovnom sistemu uzrokovani zbog etničkih podjela te poručila da se "ne može sve promatrati trostrukim očima, bosanskim, srpskim, hrvatskim".

"Morate političarima dati do znanja da politici nije mjesto svuda. Ovdje je sve nekako trostrano, trodijelno. Ta se podjela na troje na nekom mjestu mora zaustaviti", poručila je Packova, negodujući i što jedna mala zemlja kao što je BiH ima 13 ministarstava obrazovanja. "Tražite od političara da se to promijeni", dodala je.

Ustvrdila je i da su etnički razlozi posljedica što i nakon pet mjeseci nije formirana vlast u BiH. "Vi niste Belgija, ne možete sebi dopustiti taj luksuz. Belgija može funkcionirati bez Vlade nekoliko mjeseci jer imaju kvalitetnu administraciju, a vi nemate", kazala je optuživši novinare da krivca za probleme uvijek traže u međunarodnoj zajednici.

"Međunarodna zajednica nije bezgrešna i za ovih 21 godinu, koliko sam prisutna u događajima u vašoj zemlji, znam da smo mnogo puta pogriješili. Trebali smo biti čvršći, snažniji, direktniji. No, nije sva odgovornost na nama, BiH je demokratska zemlja i sami morate graditi ovu zemlju", poručila je. Ako se do ožujka ne formira vlast u BiH, najavila je da će zatražiti da članice EU obustave ulaganja i sva sredstva koja u BiH dolaze preko IPA fondova.

Pročitajte više