Doris pack u Hrvatskom saboru

EUROPSKI parlament podržava molbu Hrvatske za članstvo u Europskoj uniji, te poziva Zagreb da ispuni kopenhaške kriterije i surađuje s Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu (ICTY), rekla je u ponedjeljak predsjednica Odbora Europskog parlamenta za odnose sa zemljama jugoistočne Europe Doris Pack.

Pack, koja boravi u posjetu Hrvatskoj na čelu izaslanstva Europskog parlamenta, izjavila je to novinarima nakon razgovora s izaslanstvom Hrvatskog sabora na čelu s predsjednikom saborskog Odbora za vanjsku politiku Zdravkom Tomcem.

"Europski parlament je prošlog tjedna raspravljao o zemljama kandidatima za članstvo u EU i jedina zemlja koja je spomenuta je Hrvatska", rekla je Pack.

"Pozdravili smo molbu Hrvatske za članstvo u Europskoj uniji, ali smo zatražili od hrvatske Vlade i Sabora da ispune kriterije iz Kopenhagena i surađuje s ICTY-jem", dodala je Pack.

Osvrnuvši se na odnose Hrvatske i Haaškog suda, Pack je rekla da joj je poznata "situacija u Hrvatskoj", te da razumije da treba činiti "razliku između rata u Bosni i Hercegovini, i Domovinskog rata u Hrvatskoj".

"Složili smo se da je potrebno napraviti tu razliku, ali smo se isto tako složili da osobe koje su počinile zločine tijekom Domovinskog rata trebaju biti dovedene pred Haaški sud", rekla je Pack dodavši da se zločini počinjeni u Hrvatskoj ne mogu smatrati etničkim čišćenjem.

"To je pogrešan pristup", rekla je Pack.

"Nadamo se da taj problem može biti riješen na najbolji mogući način, jer bi on mogao biti dugoročnom zaprekom na putu Hrvatske prema EU", rekla je Pack.

Osim o suradnji Hrvatske i ICTY-ja, te hrvatskoj aplikaciji za članstvo u EU, dva izaslanstva razgovarala su i o međunarodnoj situaciji u svjetlu rata u Iraku.

Pack je trebao primiti i predsjednik Hrvatskog sabora Zlatko Tomčić, ali on, kako se doznaje, nije mogao sudjelovati na razgovorima jer je obolio od gripe.

Izaslanstvo Europskog parlamenta sastalo se ranije u ponedjeljak sa zamjenicom ministra za europske integracije Mirjanom Mladineo i stručnjacima Ministarstva za europske integracije.

"Vrlo smo impresionirani jer je Ministarstvo zaista na putu da ispuni cjelokupnu harmonizaciju propisa potrebnu za članstvo u EU ... stoga bih željela pohvaliti taj napor Vlade koji je neophodan", rekla je Pack.

Pročitajte više