I ranije smo imali incidente na Markovom trgu, od smiješnih do krvavih

Foto: Željko Lukunić/Pixsell, Patrik Maček/Pixsell, FaH

JUTROS je na Markovom trgu došlo do neviđenog incidenta. Policajca koji je radio na osiguranju zgrade vlade ustrijelio je 22-godišnji mladić Danijel Bezuk, prema tvrdnji očevica, iz kalašnjikova. Napadač je nakon toga pobjegao, da bi na kraju sebi oduzeo život hicem u glavu na zagrebačkom Jabukovcu. 

Iako je ovo daleko najozbiljniji incident na Markovom trgu, koji je mogao završiti i s većim brojem mrtvih i ozlijeđenih, ne radi se o prvom incidentu na trgu koji je, sa zgradom sabora i vlade, sjedište glavnih državnih institucija. 

>>Ovo je 22-godišnjak koji je upucao policajca na Markovom trgu pa se ubio

Sinčić prošli mjesec istovario lubenice pred Banske dvore

Tako je prije mjesec dana eurozastupnik i bivši saborski zastupnik Ivan Vilibor Sinčić izveo svojevrsni performans, istovarivši hrpu lubenica pred ulaz u Banske dvore, kako bi upozorio na loš položaj hrvatskih poljoprivrednika jer su uvozni poljoprivredni proizvodi preplavili hrvatsko tržište. Policija nije stigla ni reagirati prije nego su Sinčić i njegovi kolege rasuli lubenice iz kombija pred Banskim dvorima. 

>>Performans Sinčića na Markovom trgu, pred vladom hrpa rasutih lubenica

Sinčić, koji je pritom stao na kombi, upozorio je da razbijene lubenice predstavljaju "sto tisuća drugih lubenica i drugog voća i povrća koje će ove godine biti zaorano ili uništeno" jer su uvozni proizvodi, često niže kvalitete, preplavili hrvatsko tržište i sistematski uništavaju domaću proizvodnju.

Zanimljivo, premijer Andrej Plenković tada se na sjednici vlade osvrnuo na Sinčićev performans, upozoravajući da je u kombiju moglo biti i nešto drugo osim lubenica te pozvao ministra unutarnjih poslova da pojača mjere sigurnosti ispred Banskih dvora. 

"Najprije da zahvalim novopečenim europskim ekspertima za poljoprivredu na isporuci ovih lubenica pred vladom. Ministre Božinoviću, ja vas molim da MUP napravi plan sigurnosti prostora ispred vlade, jer ovo je moglo biti nešto drugo osim lubenica. Što se tiče demokracije, što se tiče sigurnosti ponašat ćemo se kao i sve druge zemlje, jer ovoga baš i nema drugdje", rekao je Plenković na početku sjednice vlade.

>>Plenković Božinoviću: Što da je iz kombija ispalo nešto drugo, a ne lubenice?

Plenković: Nije normalno da se netko zalijeće kombijem pred zgradu vlade

"Da ne bi javnost mislila da smo se mi nešto nasekirali zbog ovih novopečenih eksperata iz poljoprivrede... važno je da imamo na umu i sigurnost novinara. Dakle, ispred vlade su i novinari, građani i prolaznici i nije normalno da se netko zalijeće kombijem neprimjerenom brzinom u suprotnom smjeru pred zgradu vlade. Dosta putujem i moram priznati da gdje god sam bio nisam nešto takvo još vidio", dodao je Plenković na istoj sjednici.

Plenković je jutros u obraćanju medijima rekao da da su od Sinčićevog iskrcavanja lubenica na Markovom trgu postrožene mjere sigurnosti te povećane kontrole.

Aktivistica 2018. bacila govna na zgradu vlade

Na vladu je prije dvije godine bačena i kanta izmeta.

Kantu govana na zgradu vlade bacila je aktivistica Iva Anzulović. Došetala je s kantom govana pred zgradu vlade, bacila ih pred ulazna vrata, a onda je prema njoj krenuo policajac. Tražio ju je osobnu. Ona mu je dokument izvadila iz ruksaka i bez riječi s njim ušetala u zgradu vlade, nakon čega je i privedena. 

"Zalit ću izmetom ponaosob svakoga tko je u objavama novinara bio argumentirano dokazan kao kriminalac. Od danas, nitko kome je novinar dokazao kriminal neće se osjećati sigurnim na javnoj površini, kao niti institucije, jer nikada neće znati kada ću, gdje i na koji način gađati izmetom", izjavila je Anzulović novinarima tri tjedna prije incidenta.

Dramatičan sukob šatoraša i policije 2015.

A prije 5 godina je Markov trg bio i poprište dramatičnog prosvjeda, odnosno nasilnog sukoba ratnih veterana koji su mjesecima prosvjedovali protiv vlade Zorana Milanovića - takozvanih šatoraša - s policijom. Podsjetimo, 28. svibnja 2015. šatoraši su premjestili svoj prosvjed iz šatora pred zgradom ministarstva branitelja u Savskoj pred zgradu vlade, što nisu prethodno prijavili policiji. Unatoč zabrani ostanka na Markovom trgu iza 22 sata, pedesetak šatoraša probilo je zaštitnu barikadu i sklonilo se u crkvu svetog Marka. 

>>Kolinda stalno priča o slanju specijalaca na branitelje, ali snimke ne lažu

Foto: Željko Lukunić/Pixsell

Na vratima crkve, na koja su izašli i svećenici pater Ike Mandurić i don Damir Stojić, došlo je do naguravanja šatoraša s interventnog policijom, pri čemu je jedan od šatoraša zgrabio policajca za vrat. Policajci su nakratko i ušli u crkvu, ali ipak su se povukli i nisu nikoga priveli, a prosvjednici su prenoćili u crkvi. U isto vrijeme, ostali šatoraši blokirali su Savsku cestu na koju su postavili i plinske boce, prijeteći da će ih raznijeti. 

Dramatični obračun između policije i šatoraša nastavio se i iduće jutro, kad je druga skupina šatoraša uspjela probiti policijsku blokadu, ući na Markov trg i pridružiti se svojim kolegama u crkvi. Sve dok u popodnevnim satima nisu konačno napustili crkvu i trg, navodno nakon što im je premijer Milanović obećao da neće snositi sankcije. 

>>Pogledajte kako je policija mlatila prosvjednike koji su tražili ostavku Jadranke Kosor i Vlade!

Pernar predvodio juriš Facebook-prosvjednika na Markov trg 2011.

Osim toga, na takozvanim Facebook-prosvjedima protiv vlade Jadranke Kosor u veljači 2011., na kojima je jedan od predvodnika bio donedavni Sinčićev stranački kolega i bivši saborski zastupnik Ivan Pernar, skupina prosvjednika pokušala se probiti Radićevom ulicom, odnosno Krvavim mostom prema Markovom trgu. Prosvjednici su nasrtali na policijski kordon, pokušavali srušiti ogradu i bacali kamenje na policiju koja je žestoko uzvraćala palicama i suzavcem. Na barikadu je jurišao i Pernar, zbog čega je priveden, zajedno s još nekoliko prosvjednika. 

Iako se radilo o jednom od najnasilnijih sukoba prosvjednika i policije u Hrvatskoj u posljednjih 20 godina, policija je ipak uspjela zaustaviti prosvjednike. Ostatak ovih višednevnih prosvjeda prošao je uglavnom mirno. 

>>Zaletio se Yugom u Sabor da mu priznaju status vojnog invalida

Psihički bolesni veteran zabio se Yugom u zgradu sabora 2008.

A prije 12 godina imali smo napad automobilom na zgradu hrvatskog sabora, u kojem srećom nitko nije stradao. Naime, 8. prosinca 2008. tada 34-godišnji branitelj iz Zagreba, Robert Kralj, zabio se crnim Yugom u zgradu sabora. 

Kralj, koji je prije toga samoinicijativno napustio liječenje od posttraumatskog stresnog poremećaja u psihijatrijskoj bolnici Vrapče, neko vrijeme kružio je po Markovom trgu, potom je krenuo u zabranjenom smjeru, prošao pokraj zgrade vlade gdje ga je pokušao zaustaviti portir, a zatim se uz urlike zabio u zgradu sabora. Kako se tada spekuliralo, motiv mu je bio to što mu nije odobren zahtjev da mu se dodijeli status ratnog vojnog invalida.

Pročitajte više