Dostavljanje popisa osumnjičenih olakšanje za prognanike

DOSTAVLJANJE popisa svih onih protiv kojih su u Hrvatskoj podnesene kaznene prijave, podignute optužnice ili donesene presude za ratne zločine "značit će kraj neizvjesnosti za tisuće i tisuće prognanika, koji ne znaju da li se nalaze na nekom popisu i da li mogu očekivati uhićenje, čak i kad se nalaze negdje izvan Hrvatske", izjavio je Savo Štrbac, direktor Dokumentacijskog centra "Veritas" za novosadski "Dnevnik" od četvrtka.

"Dosada je u Hrvatskoj za ratni zločin optuženo 1746 Srba, 727 je osuđeno i te su presude postale pravomoćne, a samo 89 Srba je oslobođeno krivnje. Prema našim saznanjima, Hrvatska je amnestirala 21 tisuću Srba, ali nijedan popis nikad nije dostavljen vlastima u Beogradu", kazao je Štrbac, navodeći i da pred hrvatskim sudovima sad ima 4626 procesuiranih predmeta, od kojih se samo 40-ak odnosi na Hrvate.

Nadležne organe u Srbiji, kazao je Štrbac, ne zanima to što "Veritas" ima mnogo podataka o zločinima hrvatske strane nad Srbima, "što pokazuje i činjenica da 54-oro Srba koji izdržavaju zatvorsku kaznu u Lepoglavi još uvijek čekaju na odgovor na zahtjev da kao državljani Srbije budu prebačeni na izdržavanje kazne u Srbiji".

Srbijanski ministar pravosuđa najavio je prije nekoliko dana da će hrvatska i srpska strana oformiti zajedničke radne skupine, te razmijeniti popise osumnjičenih ili osuđenih za kaznena djela ratnih zločina, te bi - po tom dogovoru - svaka država sudila svojim državljanima, a osuđenima bi se omogućilo izdržavanje kazni u njihovoj zemlji.

Pročitajte više