Dow Jones, usprkos izglasane financijske injekcije, dan završio u minusu

IAKO je jučer Kongres SAD konačno izglasao zakon o financijskoj konsolidaciji vodećih američkih banaka, cijene na američkoj burzi su nastavile padati.

Burzovni indeks Dow Jones Industrial Average (DJIA) je na kraju trgovanja u petak dosegao vrijednost od 10.310 bodova, što je 1.5 posto manje nego što ga je imao u četvrtak. Za jučerašnji dan je karakteristično - i po američke zakonodavce zabrinjavajuće - to što su najveći dio dana dionice rasle da bi počele sunovrat tek nakon što je u Predstavničkom domu izglasan 700 milijardi dolara "težak" paket pomoći Wall Streetu.

Wall Street je, doduše, već u srijedu pokazao kako zbivanja u Kongresu ne moraju uvijek imati neposredni učinak na cijene dionica. Kada je tekst zakona izglasan u Senatu DJIA dan je također završio u minusu, iako tek 17 bodova.

Prošli tjedan, koji je započeo šokantnim odbijanjem prethodnog prijedloga zakona u Kongresu i ogromnim padom burzovnih indeksa na Wall Streetu,  predstavljao je najgore razdoblje za američke investitore od napada 11. rujna 2001. godine.

Nakon vodećih banaka na koljenima i Kalifornija

Na jučerašnje ponašanje investitora je daleko veći utjecaj imalo objavljivanje službenih podataka o stopi nezaposlenosti u SAD koja se kreće oko 6,1 posto, odnosno ukazuje na sve veće izglede za dugotrajnu recesiju.

Problem likvidnosti, zbog kojeg su kolabirale mnogih od američkih vodećih banaka, a koji jučer izglasani zakon nastoji riješiti,  pogodio je i američke savezne države, uključujući i najveću, Kaliforniju. Guverner Arnold Schwarzenegger je poslao pismo Bushovom ministru financija Henryju Paulsonu u kojem traži 7 milijardi dolara pomoći kako bi osigurao normalno funkcioniranje državnih službi.

Kalifornija, koja je ove godine kasno izglasala proračun, namjeravala je nedostatak prihoda - koje tek treba prikupiti od poreza na promet iza Božića - kompenzirati kratkoročnim zajmovima. Međutim, s obzirom na krizu u bankarskom sektoru i nedostatak novca, Kalifornija na te zajmove ne može računati ove godine.

D.A.

Foto: AFP

Pročitajte više