Doznajemo: Karamarko osnovao firmu, proizvodit će struju. Ima zanimljive partnere

Foto: Index/Patrik Macek/PIXSELL

TOMISLAV KARAMARKO, bivši šef HDZ-a, osnovao je tvrtku kojoj je sjedište u zagrebačkom predjelu Dubravi i bavit će se proizvodnjom električne energije. Tvrtka je osnovana s 20 tisuća kuna pod imenom Diamond Technology.

Karamarko u svom poslovnom pothvatu ima i tri partnera: Anu Rubelj Gregurić, kćer Ivana Rubelja, nekadašnjeg kralja ćevapa, zatim Igora Tripkovića, bivšeg čelnika Brodarskog Instituta kojeg je smijenila Plenkovićeva vlada u svibnju prošle godine, te Josipa Vidovića, bivšeg tajnika Odbora za branitelje HDZ-a. Direktor tvrtke je Tripković, a u kratkom razgovoru potvrdio nam je kako je Karamarko jedan od partnera. 

"Nadam se da je za Karamarka politika 'passe'"

"Da, Karamarko se zaželio realnog poslovanja i nadam se da je politika za njega 'passe' priča", potvrdio nam je Tripković. Kako je dodao, tvrtka će se baviti proizvodnjom električne energije, i to tzv. "zelenom energijom". 

"Za mjesec do dva bit će sve definirano, no bavit ćemo se obnovljivim izvorima energije. To je za sada to", rekao je kratko Tripković. Tvrtka je osnovana 4. svibnja ove godine, kada je proveden upis njenog osnivanja, a za sada u registru stvarnih vlasnika nije moguće vidjeti koja je stvarna vlasnička struktura. 

Kako je pao Karamarko

Podsjetimo, Karamarko je bivši šef HDZ-a te bivši potpredsjednik koalicijske vlade HDZ-a i Mosta, a morao je dati ostavku nakon afere Konzultantica. Naime, Josip Petrović, lobist mađarskog MOL-a i dobar prijatelj aktualnog potpredsjednika vlade Tomislava Karamarka, preko svoje tvrtke Peritus gotovo pune dvije godine plaćao je usluge savjetovanja tvrtki Drimia, koju je vodila Karamarkova današnja supruga Ana Šarić. 

Zanimljivo je, u kontekstu tek sada osnovane Karamarkove tvrtke za proizvodnju električne energije, kako je Petrović svojedobno plaćao tvrtki njegove supruge, za usluge savjetovanja i medijskih analiza na energetskom tržištu, i to 2500 eura mjesečno. Taj ugovor je trajao tri godine i 11 mjeseci. 

Do danas je ostalo nejasno kako je ta mala tvrtka mogla dobiti ozbiljan ugovor o praćenju energetskog tržišta vrijedan pola milijuna kuna a da glavna referenca nije bio suprug vlasnice tvrtke, šef HDZ-a Tomislav Karamarko. 

Karamarko u posljednje vrijeme komentira energetsku politiku

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa zaključilo je kako je sporno što je Karamarko iznosio osobne stavove i prijedloge kojima se zalagao za povlačenje Hrvatske iz arbitražnih postupaka s MOL-om. Karamarko je proglašen krivim i to je bio povod za raspad vlade na čelu s Tihomirom Oreškovićem te za nove izbore. 

Karamarko se odlučio povući, a na čelo HDZ-a došao je Andrej Plenković. Podsjetimo kako je nedavno Visoki upravni sud pravomoćno poništio tu odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa iz 2016., što je potaknulo špekulacije o povratku Karamarka u visoku politiku. Ako je vjerovati direktoru tvrtke Diamond Technology, to se neće dogoditi. 

Karamarko u posljednje vrijeme na svom službenom Facebook profilu komentira upravo energetsku situaciju pa je, dok je osnivao tvrtku, napisao status koji problematizira opskrbu plinom u EU i Hrvatskoj. Podsjetimo i kako se Oksana Dvinskykh, donatorica HDZ-a te bivša poslovna suradnica i bliska prijateljica Ane Karamarko, također bavi obnovljivim izvorima energije. 


 

Pročitajte više