Doznajemo: Marić je prešutio sastanke oko Agrokora. Kreće postupak protiv njega?

Foto: Robert Anic/PIXSELL

"POVJERENSTVO će ispitati okolnosti koje su objavljene u medijima kao dio iskaza gđe Martina Dalić danog USKOK-u te će ovisno u utvrđenom razmotriti jesu li ispunjene pretpostavke za obnovu ili eventualno otvaranje novog postupka", stoji u odgovoru Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa na upit Indexa hoće li se, s obzirom na nova saznanja ponoviti postupak protiv ministra financija Zdravka Marića.

Naime, iz iskaza potpredsjednice Dalić USKOK jasno je kako su Povjerenstvu bile prešućene ključne informacije o djelovanju ministra Marića u vrijeme krize s Agrokorom. No, krenimo redom.

Marić je priznao samo dva sastanka

Baš kao što je premijer Andrej Plenković obmanjivao hrvatsku javnost o slučaju Agrokor te saboru dao lažne podatke o sastancima s tadašnjim vlasnikom Agrokora Ivicom Todorićem, a kako bi spasio vladu, tako je i ministar financija Zdravko Marić prešutio ključne podatke Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa koje ga je u travnju ove godine oslobodilo bilo kakve odgovornosti.

Naime, Povjerenstvo je temeljem Marićeva svjedočenja te pismenog očitovanja vlade odlučilo kako ministar financija nije povrijedio načelo obnašanja javne dužnosti. No, Povjerenstvo je raspolagalo samo s informacijom da je Marić bio prisutan na sastancima vezano za Lex Agrokor 26. veljače i 3. ožujka prošle godine, dok o drugim sastancima nema riječi.

Marić je tada rekao Povjerenstvu, a to je potvrdio i dokument vlade, kako na ta dva sastanka od 26. veljače i 3. ožujka nije iznosio, niti prenosio, stavove, mišljenja, niti prijedloge. Također je rekao da se na tim sastancima nisu donosile bilo kakve odluke ili zaključci, ali i da je njegova uloga na tim sastancima bila pasivna.

No, Dalić u svom iskazu USKOK-u tvrdi kako je Marić bio prisutan na najmanje pet sastanaka tijekom veljače prošle godine, a koji su se ticali ne samo izrade Lex Agrokora, nego i sastanaka s čelništvom Agrokora. Marićeve bivše tvrtke. Ključan je sastanak od 19. veljače kada je Plenković dao nalog Dalić i Mariću da odu na sastanak s Todorićem. Na tom sastanku Todorić je tražio pomoć HBOR-a te je upravo Mariću predana prezentacija aktualnog financijskog stanja u Agrokoru.

Isto tako, u svom iskazu USKOK-u Zoran Besak tvrdi kako se radna skupina koja je radila na zakonu koristila mišljenjem i saznanjima upravo Marića te su koristili činjenicu da je aktualni ministar financija bio dugogodišnji zaposlenik Agrokora. Štoviše, od Marića se tražila procjena eventualne reakcije Todorića na poteze vlade.

Da Marić nije bio potpuno izuzet od odlučivanju kod Agrokora i da nije bio pasivan, tvrdi i Dalić, koja je istražiteljima rekla da je Tonći Korunić došao na poziv upravo ministra financija Marića. Iz mailova koje je objavio Index jasno je i da su se Mariću slale radne verzije Lex Agrokora, na koje se on nije očitovao.

"Nisam nikome lagao", rekao je Marić jutros odgovarajući na pitanje novinara je li Povjerenstvu lagao o sastancima vezano za Lex Agrokor. Na izravan upit zašto nije rekao Povjerenstvu datume svih sastanaka, Marić je izbjegao odgovor. "Sve sam radio u interesu RH, braneći interese RH", rekao je na kraju.

Pročitajte više