DP objavio rat cajkama, a najmoćniji čovjek im tulumari uz srpske narodnjake

Foto: Screenshot Telegram

Domovinski pokret danas je javno izašao s neobičnom inicijativom. Njihov splitsko-dalmatinski ogranak odlučio je stati na kraj, kako pišu, "kulturnoj kolonizaciji Hrvatske", koju provode "srbijanski turbofolk pjevači".

U početku svoje objave na Facebooku pišu da je hrvatska javna scena pod "sustavnom, dobro organiziranom i financiranom kulturnom agresijom", na koju pristaje dio državnih institucija "svjesno, iz oportunističkih razloga".

"Istočni melos i sve ono što on nosi sa sobom već godinama se sustavno promovira kao poželjno, prihvatljivo, zabavno i blisko našem mentalitetu. Ozbiljne analize oglašavanja takvih sadržaja u javnom prostoru pokazuju kako postoji sustavan plan nametanja takvih sadržaja putem masovnih medija. Pjevači takvog izričaja zastupljeniji su u javnom prostoru desetak puta više od najpoznatijih domaćih pjevača", pišu dalje ne navodeći o kojim se to "ozbiljnim analizama" radi.

No konstatiraju da "sve to za posljedicu ima rasprodane Arene od strane srbijanskih turbofolk pjevača, a preko toga i kulturnu kolonizaciju Hrvatske". 

"Svaki virus se treba pokušati zaustaviti prije ulaska u organizam, tako i DP pokreće inicijativu za spas onoga što se može spasiti"

"Kako se svaki virus treba pokušati zaustaviti prije ulaska u organizam tako i Domovinski pokret pokreće inicijativu za spas onoga što se još uvijek može spasiti. Jedini način za odupiranje istočnom melosu je upoznavanje i njegovanje vlastite kulture i tradicije. Tek upoznavanjem i življenjem vlastitih kulturnih vrijednosti možemo shvatiti koliko su one superiorne poplavi lakih nota s istoka", ističe u prilično dramatičnom priopćenju DP.

ISTOČNOM MELOSU MOŽEMO SE SUPROTSTAVITI SAMO NJEGOVANJEM VLASTITE KULTURNE BAŠTINE KROZ OBRAZOVNI SUSTAV Hrvatska javna...

Posted by Domovinski pokret Splitsko-dalmatinska županija on Tuesday, January 2, 2024

Iz te stranke istaknuli su kako pokreću "inicijativu za uvođenje novog predmeta u hrvatsko školstvo, a koji bi najmlađe generacije podučavao hrvatskoj kulturi, tradiciji i nematerijalnoj kulturnoj baštini." Zatražili su od resornog ministra i da "pokrene inicijativu izgradnje regionalnih centara nematerijalne kulturne baštine".

Kako je najmoćniji čovjek DP-a tulumario uz iste te srpske narodnjake

I dok Domovinski pokret odrješito kreće u rat protiv srpskih narodnjaka, zgodno se prisjetiti događaja od prije nekoliko godina. U ljeto 2021. Telegram je objavio video najmoćnijeg čovjeka Domovinskog pokreta, formalno današnjeg zamjenika predsjednika, na razuzdanoj zabavi upravo uz cajke. Mario Radić snimljen je tako u Ceriću, pokraj Vinkovaca, kako stavlja krunu na glavu tamošnjem kontroverznom poduzetniku Vladi Čuljku na njegovu imanju.

Dok je Radić stavljao krunu na glavu Vladi Čuljku, zvanom Vlado Citroen, u pozadini je treštao upravo turbofolk zbog kojeg bi Domovinski pokret sada uvodio odgojni predmet u škole. Orila se, recimo, pjesma izvjesnog srpskog narodnjačkog pjevača Bate Zdravkovića, čiju melodiju možete čuti u videu, a tekst pjesme glasi ovako:

"Živim noću, spavam danju, volim život i kafanu, o da, o da, o da, da. Pričaju ti da sam mangup, kažu, mnogo volim žene. Pa neka ih, nek pričaju, ljuborni su na mene. Prazna kuća, šta ću tamo, gde je pravi život znamo, gde je pravi život znamo, o da, o da, o da, da. (...)." 

Domovinski pokret sada je uvjeren da institucije i mediji ciljano šire glazbu uz koju se veselio njihov šef iz sjene Mario Radić. I on je, valjda, bio nemoćna žrtva te "kulturne kolonizacije Hrvatske" protiv koje se sad bori njegova stranka, pa i inicijativom za uvođenje novog predmeta u škole. I sve to da bi se, među ostalima, i njihov najmoćniji čovjek prestao veseliti uz srpske narodnjake. 

Nije jasno na koji točno način planiraju sredovječnog Radića upoznati s hrvatskom kulturom i tradicijom, no sami su rekli da je to jedini način za odupiranje istočnom melosu.

Pročitajte više