Dr. Jarak darovao umjetnine varaždinskom Gradskom muzeju

Ugledni kolekcionar, svećenik i umirovljeni profesor teologije, dr. Božo Vjeko Jarak, darovao je vrijedne umjetnine Gradskom muzeju Varaždin, a donacijski ugovor potpisao je danas s ravnateljem Muzeja, Brankom Spevecom.

U donaciji varaždinskom Gradskom muzeju je 26 slika u različitim tehnikama, pet reljefa i dva crteža, čija se vrijednost procjenjuje na 200 tisuća kuna.

Među njima su djela poznatih hrvatskih umjetnika Đure Sedera, Josipa Vanište, Zlatka Kesera, Zlatka Price, Ede Kovačevića i Omera Mujadžića.

Darovane slike će se stručno muzeološki obraditi, te prirediti za izlaganje na stalnim i povremenim izložbama Gradskog muzeja Varaždina.

Dr. Jarak do sada je u dva navrata Gradu Varaždinu darovao 123 slike i skulpture, koje su povjerene na čuvanje Galeriji starih i novih majstora, rekla je viša kustosice Galerije starih i novih majstora, Mirjana Dučakijević.

Dr. Božo Vjeko Jarak rođen je 1931. godine u Dubravama kod Stoca. Studirao je teologiju u Sarajevu, Zagrebu i Ljubljani, gdje je i doktorirao.

Bio je predavač na teoloških školama u Sarajevu, Mostaru i Dubrovniku. Objavio je niz teoloških studija, najviše iz područja ranog kršćanstva. Danas kao umirovljeni svećenik i profesor teologije živi u Varaždinu.

Kao poznati sakupljač umjetnina, dr. Jarak, naveden je i u Enciklopediji hrvatske umjetnosti, u kojoj je istaknuta njegova zasluga za prodor modernih likovnih strujanja u sakralne prostore Bosne i Hercegovine.

Dr. Jarak nije samo kolekcionar, već i veliki donator, a najveći dio svoje zbirke darovao je svjetovnim i crkvenim ustanovama u Bugojnu, Stocu i Neumu, Mostarskoj biskupiji i nekim franjevačkim samostanima u Bosni i Hercegovini.

(Hina) xmzag ysp

Pročitajte više