Dr. Vesna Bosanac svjedočila na suđenju Miloševiću

DR. VESNA BOSANAC, ravnateljica Opće bolnice u Vukovaru, koja se na toj dužnosti nalazila i tijekom srpske opsade grada 1991., svjedočila je u utorak na suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred Međunarodnim kaznenim sudom (ICTY) u Haagu.

Pred sudskim vijećem Haaškog suda, kojim predsjeda sudac Richard May, u tijeku je hrvatski dio dokaznog postupka na suđenju Miloševiću.

Dr. Bosanac je o zbivanjima u bolnici tijekom opsade i pada Vukovara od kolovoza do studenoga 1991. svjedočila na suđenju bivšem vukovarskom gradonačelniku Slavku Dokmanoviću u veljači 1998.

Njezin iskaz s tog suđenja je tužitelj, temeljem pravila 92.b Statuta suda, uveo kao dokaz pismenim putem što je sudsko vijeće prihvatilo.

U današnjem je postupku dan samo sažetak tog svjedočenja tijekom kojeg je tužitelj izdvajao najznačajnije točke njezinog iskaza, a dr. Bosanac je potvrđivala njihovu istinitost.

Tako su, primjerice, izdvojeni podaci o etničkom sastavu stanovništva Vukovara, o 15.000 ljudi koji su ostali u blokadi 25. kolovoza 1991., o svakodnevnom granatiranju bolnice i napadima zrakoplova JNA unatoč oznakama Crvenog križa, o bombama od 450 kg bacanim na nebranjenu bolnicu i stradanju stotina ranjenika i bolesnika te medicinskog osoblja tijekom opsade.

Dr. Bosanac govorila je o apelima i prosvjedima koje je zbog napada na bolnicu svakodnevno upućivala zapovjednicima bivše JNA, Promatračkoj misiji EZ-a, Međunarodnom Crvenom križu i predstavnicima međunarodne zajednice.

U sudnici Haškog suda su kao dokazni materijal prikazani zemljovidi, fotografije i video snimke bolnice, Vukovara i stratišta na Ovčari.

Dr. Bosanac je vidno potresena govorila o posljednjim danima opsade Vukovara, o pregovorima o evakuaciji bolnice i njihovom izigravanju od strane JNA, te odvođenju hrvatskih civila iz bolnice i njihovoj masovnoj likvidaciji na Ovčari.

Svjedočila je i o ubojstvu dvoje članova njezine obitelji na Ovčari te stradanju kroz koje su ona i njezin suprug, zajedno sa stotinama Vukovaraca prošli u zatvorima u Srbiji.

Istaknula je kako se još uvijek ne zna sudbina više od 400 Vukovaraca, te da je do sada pronađeno 45 masovnih grobnica.

U nastavku suđenja optuženi Milošević dobio je priliku za protiuspitivanje dr. Bosanac.

Dok se u nastupu i glasu tužitelja, sudaca i posebno svjedokinje osjećala tronutost i pijetet prema prema žrtvama opsade Vukovara - te tragične i herojske epopeje Domovinskog rata - Slobodan Milošević, kojem se u Haagu sudi kao glavnom pokretaču rata - hladnokrvno je pokušavao osporiti vjerodostojnost iskaza dr. Bosanac citirajući izvatke iz istraga vođenih u srpskim zatvorima.

Posebno se usredotočio na dokazivanje kako se u bolnici u Vukovaru nalazio veliki broj naoružanih pripadbnika ZNG-a te da je krov bolnice korišten za snajperske i raketne napade na srpske zrakoplove i snage na tlu.

Pritom se pozvao na iskaz dr. Mladena Ivankovića, šefa kirurgije u bolnici, dan na jednom sudskom procesu u Srbiji i iskaz dr. Vladimira Emedija dan vojnom istražitelju u zatvoru u Nišu, koji su navodno od dr. Bosanac uzalud tražili da spriječi korištenje bolnice u vojne svrhe. Na najavu Miloševića da će te iskaze priložiti kao dokaze, sudac May je izrazio nevjericu u njihovu kvalitetu.

Dr. Bosanac je odbacila sve Miloševićeve tvrdnje nazivajući ih tendencioznim i netočnima, i naglasila kako je u bolnici boravilo samo medicinsko osoblje, ranjenici i bolesnici, te da iz nje nije bilo vojnih djelovanja.

Svjedočenje dr. Bosanac, trebalo bi se završiti sutra a započet će s protuispitivanjem Miloševića, koji je za to dobio dva sata.

Pročitajte više