Svjedok C-13: pobunjeni Srbi dobivali oružje s druge strane Dunava

POBUNJENI Srbi u istočnoj Slavoniji oružje su dobivali ilegalno s druge strane Dunava, a vlastitu civilnu policiju u vukovarskoj općini uspostavili su po diktatu iz Srbije, rekao je na haškom suđenju Slobodanu Miloševiću zaštićeni svjedok C13.

Svjedok, tijekom čijeg je iskaza sjednica često zatvarana zbog zaštite identiteta, također je potvrdio da su u napadu na Dalj i Erdut 1. kolovoza 1991. sudjelovale postrojbe JNA, koje su u to područje ušle izravno iz Srbije, preko mosta koji povezuje Erdut i Bogojevo.

Sredinom srpnja 1991., izjavio je svjedok koji iskaz daje uz elektronsko iskrivljenje lika i glasa, policajci srpske nacionalnosti koji su napustili posao u policiji RH, na sastanku s tadašnjim predsjednikom Vlade ´Srpske autonomne oblasti Istočna Slavonija, Baranja i zapadni Srijem´ Goranom Hadžićem odlučili su osnovati Ministarstvo unutarnjih poslova, odnosno civilnu policiju sa sjedištem u Borovu Selu, budući da je Vukovar bio nedostupan.

Iako je inicijativa za to došla od naroda, uplašenog zbog prevelike količine oružja u cijelom području, svjedok je izrazio uvjerenje da je poticaj zapravo došao iz Srbije.

´Mislim da je to bilo diktirano iz Srbije´, rekao je svjedok C-13.

Na pitanje zašto tako misli, svjedok, koji je očito bio visokopozicioniran u redovima pobunjenih Srba, odgovorio je da mu je u razgovoru na tu temu Radovan Kostić, pripadnik Službe državne sigurnosti Srbije (SDB), rekao kako je ´došlo vrijeme za to´.

Na pitanje jesu li nove policijske snage dobivale oružje od srbijanskog MUP-a, svjedok je odgovorio odrečno, rekavši kako su oni, kao i lokalno stanovništvo prije toga, oružje ilegalno dobivali ´s druge strane Dunava´.

Potanko opisavši napad na Dalj i kasnije Erdut 1. kolovoza 1991. u kojem su snage TO poslane iz Borova Sela u tri skupine, od kojih je jedna napala policijsku postaju, druga postrojbe ZNG, a treća bila u pričuvi, svjedok C-13 napomenuo je kako se u borbe na strani TO uključile postrojbe JNA, koje su stigle iz Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje tužitelja jesu li pripadnici JNA stigli iz Srbije, svjedok C-13 odgovorio je potvrdno.

´Jedinice JNA došle su preko mosta Erdut-Bogojevo, jer drugog puta nema´, rekao je svjedok, pojasnivši kako se jedna skupina JNA oklopnim vozilima uputila u Erdut, a druga se uključila u borbu i pružila potporu srskim snagama TO.

Nakon napada na Dalj i Erdut, u kojem su ´Hrvati pružali otpor, ali protiv oklopnih vozila nisu mogli mnogo´, svo hrvatsko stanovništvo izbjeglo je prema Aljmašu, a potom je brodovima koje je organizirala Hrvatska, Dravom prebačeno do Osijeka, rekao je svjedok C-13.

Zaštićeni je svjedok potvrdio i upite tužiteljstva o tome je li u istočnoj Slavoniji vidio Arkana i pripadnike njegovih Tigrova, rekavši da su se oni izdvajali potpuno crnim uniformama, vrhunskom opremom i naoružanjem namijenjenim specijalnim postrojbama.

Također je izjavio kako zna za zatvore, poput onoga u kino dvorani u Borovom Selu, gdje je lokalno hrvatsko stanovništvo bilo maltretirano, budući da je Arkan u zatvor ulazio kad je htio i odvodio koga je poželio.

Zaštićenog svjedoka C-13 tužiteljstvo će nastaviti ispitivati i sutra, a još nije sigurno hoće li Miloševiću biti omogućeno protuispitivanje ili samo iskaz o onome što je svjedok rekao.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara