Dragan Čović glasao protiv zabrane negiranja genocida u Srebrenici

Foto: EPA

NA JUČERAŠNJOJ sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine glasalo se o zaključku Kluba srpskog naroda u kojem se traži da "oni koji su kreirali Inzkovu odluku o zabrani negiranja genocida, istu i ponište".

Osim političkih predstavnika Srba, za ovo su glasali i HDZ-ovi delegati u Domu naroda Dragan Čović, Marina Pendeš i Lidija Bradara, javlja Klix.ba.

Zaključak nije usvojen

S obzirom na to da su protiv glasali svi politički predstavnici Bošnjaka, kao i Zlatko Miletić, zaključak nije usvojen bez entitetske većine pa je otišao na usuglašavanje.

Osim toga da treba biti poništena Inzkova odluka o zabrani negiranja genocida, Čović, Pendeš i Bradara su glasali i za zaključak Srba koji kaže da je razlog nefunkcioniranja Doma naroda "bespravna odluka visokog predstavnika".

Za pet od šest zaključaka Srba su uglavnom glasali njih troje.

Odbijeni zaključci Kluba srpskog naroda

Delegati također nisu usvojili nijedan zaključak Kluba Srba koji se našao na dnevnom redu. Od šest zaključaka njih pet je otišlo na usuglašavanje, a jedan nije dobio ni opću ni entitetsku većinu.

Za zaključak Srba o tome da ne postoji visoki predstavnik glasali su samo Srbi, a Marina Pendeš je bila suzdržana. Osim ovih, na usuglašavanje će ići još i zaključci Srba koji se odnose na državnu imovinu.

Usvojena dva zaključka Kluba hrvatskog naroda

Klub Hrvata je predložio tri zaključka od kojih su dva usvojena, a jedan ide na usuglašavanje.

Zaključci Hrvata su se odnosili na hitno usuglašavanje izbornog modela i pozivanje na dijalog, a onaj koji će se naći na Kolegiju Doma naroda se odnosi na to da Centralna izborna komisija nije zakonodavno tijelo.

Pročitajte više

 

Pročitajte više