Dragičević: Ina će podnijeti kaznene prijave državnom odvjetništvu zbog lažnih informacija

PREDSJEDNIK Uprave Ine Tomislav Dragičević najavio je večeras da će ta naftna kompanija podnijeti kaznene prijave Državnom odvjetništvu kako bi se istražilo "tko plasira u javnost lažne informacije koje ugrožavaju njezino poslovanje".

Na svečanosti proslave 40. godišnjice osnutka i djelovanja Ine Dragičević je, u povodu medijske afere oko uvoza libijske nafte, najavio i privatne tužbe. Kaznene prijave bit će podnesene protiv svakoga tko na ovaj način narušava rad i poslovanje Ine, rekao je Dragičević novinarima, upitavši se može li Ina uopće sutra ići poslovati u one zemlje gdje se koriste agenti za poslovanje. Na pitanje narušava li poslovanje Ine i današnja izjava potpredsjednika Vlade Slavka Linića da je bilo propusta oko uvoza te nafte, Dragičević je kazao da Linić vjerovatno ima neke dokumente ili mu je netko nešto rekao.

"Reći ću vam samo da se frajeri pokušavaju ubaciti u posao, ali jesu li ili nisu odradili posao, to ne može nitko ustanoviti", kazao je Dragičević, istaknuvši da oni nemaju aneks ugovora kojim bi dokazali priznavanje nekakvog plaćanja. Postoji okvirni agentski ugovor koji vam odobrava da krenete prema poslu, ali ako nađete posao, vi morate s upravom napraviti aranžman koliko ćete kao agent dobiti za taj posao, a onda uprava donosi odluku, izrađuje aneks ugovora i plaća agenta, pojasnio je. "Nema aneksa, nema ni plaćanja i nemam tu što više govoriti", ustvrdio je Dragičević, ističući da Ina nema nikakve obveze platiti nekakvom posredniku u poslu s uvozom libijske nafte.

Direktor tvrtke Linea Petroleum Corporation Junuz Čolović u hrvatskim je medijima kazao da mu Ina za obavljeno posredovanje u poslu uvoza libijske nafte nije još ništa platila. "Pitanje je da li je taj frajer radio taj posao, a ja ga nikad u životu nisam vidio", kazao je Dragičević, koji se nije mogao sjetiti Čolovićeva imena.

Linić je zatražio da se Uprava Ine na današnjoj sjednici očituje o nalazu revizije i unutarnje kontrole o propustima oko uvoza libijske nafte. Dragičević je za navode o propustima rekao kako je "to žalosno i smiješno", ponovivši da ne postoje nikakve obveze i da nikome ništa nije ni plaćeno. "Niti je Uprava zauzela bilo kakav stav o tome, niti joj je ponuđeno da tako nešto napravi i onda nema nikakve odgovornosti", rekao je.

Na Ininoj svečanosti bio je i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, koji je na upit novinara je li gotova priča oko ugovora s uvozom nafte iz Libije rekao: "Što se mene tiče jest i to (priča) nema veze sa zdravim razumom". Na pitanje je li znao za taj ugovor, Mesić je odgovorio da je taj ugovor sklopljen prije nego što je on doputovao u službeni posjet Libiji te da ugovor nije imao veze s njegovim posjetom. Taj je ugovor, kao i svaki drugi i takvih ugovora ima na tisuće u Ini, a te priče "podmeću oni koji su dobili zadatak da ruše Upravu Ine", ustvrdio je Mesić, dodavši: "Kada to ne mogu nikako drugačije, onda izmišljaju, lažu i podmeću".

Na zamolbu novinara Mesić je za Linićeve današnje navode o propustima kazao da "možda ima propusta negdje drugdje, ali ne u vezi onoga o čemu je pisao Jutarnji list". "To je u funkciji jednog političkog podmetanja, a zašto to rade, treba pitati vlasnike i uredništvo Jutarnjeg lista", zaključio je predsjednik Mesić.

Afera oko Ine i uvoza libijske nafte pokrenuta je prije nekoliko dana u Jutarnjem listu koji je objavio da Ina libijsku naftu kupuje uz posredništvo austrijske tvrtke Leina Petroleum Corporation uz visoku proviziju, neobičajenu u naftnom svijetu. U članku se tvrdi da je provizija za jedan barel libijske nafte 15 centi, te da bi Ina za uvezenu libijsku naftu ove godine trebala platiti ukupno 240 tisuća dolara. Ukupno su dogovorene tri isporuke nafte, a dva tankera libijske nafte, svaki sa po 80 tisuća tona sirove nafte, već su stigla u riječku rafineriju, objavio je, uz ostalo Jutarnji.

(Hina) nz mć

Pročitajte više